Opasan virus kao lijek: Naučnici tvrde da "zika" ubija ćelije tumora u mozgu

Objavljeno: 06.09.17 u 09:35

Virus koji kod beba može izazvati ozbiljna oštećenja mozga mogao bi ponuditi potencijalno novo liječenje za odrasle osobe koje boluju od tumora mozga, sudeći prema američkim naučnicima čija otkrića prenosi BBC.

Uspješni testovi u laboratoriji FOTO: ILUSTRACIJA
Uspješni testovi u laboratoriji FOTO: ILUSTRACIJA

Radi se o virusu poznatijem kao "zika", a koji se do sada gledao isključivo kao zdravstvena prijetnja čije širenje treba spriječiti svim dostupnim sredstvima.

Posljednja istraživanja tog virusa na laboratorijskim miševima pokazala su da se upravo on može oduprijeti ćelijama tumora u mozgu odraslih ljudi, i to tako da ih prepozna i napadne, a da pritom ne dira zdrave ćelije mozga. Stručnjaci vjeruju da bi se injekcijama zike u oboljeli mozak u vrijeme operacije moglo ukloniti i pobijediti tumor mozga, pokazalo je istraživanje koje prenosi Journal of Experimental Medicine.

Test je bio uspješan na ljudskim ćelijama u laboratorijskim uvjetima. Prva testna primjena na ljudima očekuje se za 18 mjeseci, a tim naučnika s dvaju uglednih američkih univerziteta radi na modifikaciji virusa kako bi ga učinili blažim i tako umanjili mogućnost da ljudima naškodi.

Postoji mnogo različitih tipova tumora mozga, a najčešći su glioblastomi, koji su i jedni od najtežih za liječenje - brzo se šire kroz mozak i otežavaju ljekarima da vide gdje počinje tumor, a gdje je zdravi dio mozga. Pritom nije sigurno da će ga pobijediti ni kombinacija liječenja kemoterapijom i operacijom.

Nova saznanja probudila su nadu da bi se mogao pronaći lijek upravo za takve slučajeve. Dodatno pozitivno otkriće jest što bi "zika" u tom slučaju napadao samo bolesno tkivo, a ne i zdravo.