open-navfaktor-logo
search
Kriza na vrhuncu
Opasne igre velikih na račun malih: SAD i Rusija boksuju u ukrajinskom dvorištu dok je EU "zabrinuta"
Negdje u isto vrijeme jučer kada je na hiljade Ukrajinaca javnim okupljanjima željelo poslati poruku svijetu kako su jedinstveni u odbrani države od ruske prijetnje i mogućeg napada, moderne tehnologije spojile su dva svjetska lidera, Joe Bidena i Vladimira Putina.
13.02.2022. u 16:14
get url
text

VEZANI TEKST - Razgovor lidera: Biden rekao Putinu kako su Amerikanci spremni za diplomatiju i "druge scenarije"

Svijet je sa zebnjom iščekivao šta će saopćiti Bijela kuća i Kremlj, da li je postignut dogovor Amerikanaca i Rusa, hoće li Evropa izbjeći krvoproliće?

Šta smo znali prije sastanka, znamo i sad. Amkerikanci najavljuju ruski napad svako malo, Rusi, pak, kažu da su to samo provokacije Zapada iako se deseci hiljada vojnika i silno naoružanje nalazi tik uz granicu s Ukrajinom. I čekaju samo da zazvoni crveni telefon iz Moskve.

Ukrajina je, to više nema nikave sumnje, postala još jedan ring u kojem SAD i Rusija boksuju svako sa svojim motivima.

Na sceni je neki novi, moderni hladni rat u kojem Rusija, svjesna da se jedino pokazivanjem vojnih mogućnosti može nazvati supersilom, želi vratiti na svjetsku geopolitičku scenu kao igrač bez kojih se ne može ništa krojiti.

VEZANI TEKST - Bijela kuća pozvala Amerikance da napuste Ukrajinu: Rusija bi mogla pokrenuti invaziju u roku od sedmice

Pa ni sudbina komšija, koji bi Moskvi ulaskom u Sjevernoatlantski savez (NATO) zabili prst u oko. S druge strane, Sjedinjene Američke Države mobilizacijom većeg dijela svojih saveznika u Evropi žele smanjiti ili barem na neko vrijeme zaustaviti prodor Rusa (monopol nad energentima), ali i Kineza (ekonomski bum).

Evropska unija, to najbolje znaju Bosanci i Hercegovci, iskazuje poslovičnu zabrinutost, i to prije svega za sebe, jer bi ratni sukob značio globalni ekonomski potres, kojem se ni ova najsnažnija ekonomska grupacija država na svijetu ne bi mogla oduprijeti.

I, gdje su, na kraju, u toj priči Ukrajinci? Ma, koga briga za njih. U njihovom dvorištu veliki se "tuku" za svoje interese, a ceh će, ovako ili onako, platiti Ukrajina.    

 

  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.