open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Opasni virus sve se brže širi, u karanteni skoro 58 miliona ljudi u Kini
Sve je više zaraženih koronavirusom diljem svijeta. Kina je upravo objavila kako je na području njihove zemlje zvanično zaraženo 1.400 ljudi, s tim da je broj zaraženih sigurno i veći, ali ovdje govorimo o potvrđenim slučajevima. Dosad je zabilježen 41 smrtni slučaj, piše BBC, od toga je 37 umrlo na području pokrajine Hubei
25.01.2020. u 17:03
get url
text

Širom svijeta još je 38 potvrđenih slučajeva zaraze i to: četiri u Australiji, tri u Francuskoj, Singapuru, Tajvanu, Maleziji i Japanu, pet u Hong Kongu, Tajlandu, po dva u SAD-u, Macau, Vijetnamu i Južnoj Koreji te jedna osoba u Nepalu.

Kako piše Deutsche Welle, kod trećeg zabilježenog slučaja u Francuskoj riječ je o bliskom rođaku jedne od dvije osobe kod kojih je ranije dijagnosticirana bolest, saopćeno je iz ministarstva zdravlja Francuske. Sva tri pacijenta su prethodno boravila u Kini i sada se nalaze u izoliranim odjeljenjima u bolnicama. Trenutno se ispituje s kim su oboljele osobe dolazile u kontakt. Prema riječima francuske ministrica zdravlja Agnès Buzyn, to su prvi slučajevi zabilježeni u Europi. Vjerovatno je, kako je rekla, da postoje i drugi slučajevi oboljelih.

U SAD-u oboljenje je dijagnosticirano kod jedne osobe u Chicagu na povratku s putovanja iz kineskog grada Vuhana, saopćeno je iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Do sada su, kako je istaknuto, istraživana 62 slučaja u 22 savezne države za koje se sumnjalo da su inficirani ovim opasnim virusom.

Kako je objavio CNN, 15 je kineskih gradova u nekom obliku karantene. U njima živi 57,2 miliona ljudi. Svih 15 gradova nalaze se u pokrajini Hubei. U svima je zatvoren javni saobraćaj.

Najteže su pogođeni glavni grad pokrajine Wuhan, odakle je virus i krenuo, te obližnji Huanggang. U njima živi gotovo 19 miliona ljudi. U tim su gradovima zatvorene tržnice, kina, željezničke stanice, aerodromi...

- Virus se širi sve brže. Zemlja je suočena s vrlo teškom situacijom - kazao je Xi Jinping zvaničnicima, prenosi državna televizija, na vanrednom sastanku.

Četvero hrvatskih državljana nalazi se trenutno u kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije opasnog koronavirusa, potvrdilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) i savjetovalo da se ne putuje u to područje. MVEP je u subotu Hini potvrdio da se četiri hrvatska državljana nalaze u tom gradu s 11 miliona stanovnika u pokrajini Hubei.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.