Opasnije od ajkula: Ove nemani vas vrebaju na kupalištima

Objavljeno: 08.08.17 u 21:28

Kada se spomenu nemani iz vode kupačima prvo na pamet padnu ajkule i ta bojazan i jeste opravdana ako se kupate u moru i to tamo gdje ih inače ima. Mogućnost susreta sa njima, tako, sveden je na minimum, ali zato postoje mnoga druga opasna bića koja mogu da vas "napadnu" a da niste ni svjesni da su vam blizu.

 

Ova čudovišta, koja vam mogu naškoditi, zapravo i ne vidite. Riječ je o brojnim bakterijama, parazitima, virusima... kojih ima u bazenima, jacuzzijima, morim,a jezerima, rijekama...

Hlor djeluje do određene granice, ukoliko je u bazenu previše ljudi on će izgubiti dejstvo, piše Blic. Bakterije prijete i u bazenima koji se ne održavaju redovno, montažnim bazenima, ali i morima, jezerima i rijekama. Drugim rečima – nigdje niste sigurni.

- Najčešće bolesti nastale na bazenu su konjuktivitis, upala mokraćne bešike, kožne bolesti, upala srednjeg uha i stomačne tegobe izazvane gutanjem vode – kaže Ivana Begović Lazarević, epidemiolog.

Koje bakterije, paraziti i virusi su krivci za ove, ali i mnoge druge bolesti nastale na kupalištima, ukazao nam je Dušan Avramović, specijalista higijene. Evo kako da ih prepoznate i zaobiđete.

Cijanobakterije

U plitkim jezerima, na plažama i u rijekama, koje se zbog niskog vodostaja lakše zagrijavaju, dolazi do bujanja cijanobakterija. Ovaj proces se može uočiti i golim okom kada je u pitanju prenamnožavanje algi, voda je mutna, a površina je obojena u zeleno i pojavljuje se pjena. Sama bakterija nije toliko opasna, koliko toksin koji oslobađa.

Trovanje cijanotoksinima je posljedica direktnog kontakta sa njima ili gutanjem vode u kojoj su prisutni. U tom slučaju problemi koji mogu nastati su jake glavobolje, povraćanje i u težim slučajevima, oštećenja jetre.

Trenutno ne postoji lijek za cijanotoksine, ali ukoliko doktori prate liječenje, moguć je potpuni oporavak. Stručnjaci napominju da je za razvoj bolesti potrebno provesti u toj vodi nekoliko sati, ili nekoliko vezanih dana.

Pseudomonas

Prilikom kupanja u bazenu sa toplijom vodom ili u jacuzziju trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko stvari. U takvoj vodi se hlor lakše rastvara, a nije dovoljno topla da bi ubila bakterije. Odlično je stanište pseudomonas bakterije, koja može inficirati grlo, mokraćne puteve, kožu, disajne puteve, ali i krv.

Ova bakterija može inficirati ušni kanal i izazvati upalu srednjeg i vanjskog uha, poznatu kao "plivačko uho". Pseudomonas je otporan na mnoge lijekove, a najčešće se liječi kombinacijom antibiotika, sve u zavisnosti od mjesta napada.

Ešerihija koli

Ukoliko vas je topla voda uplašila i razmišljate da montirate bazen u svom dvorištu, razmislite ponovo. Ešerihija koli je indikator zagađenosti voda fekalijama, a jedan je od najčešćih bakterijskih infekcija kod čovjeka. Iako je prirodno prisutna u crijevima, ukoliko se u nekom drugom staništu dođe u kontakt sa njom može izazvati problem gastrointestinalnog trakta, sepsu, meningitis i upalu pluća.

Rijetko se nalazi u velikim bazenima, jer se ta voda češto kontoroliše i mijenja, a i dobro je hlorisana. Opasnost od ešerihije postoji u morskom priobalju, ali i u kućnim, montažnim bazenima, odnosno u vodama koje nemaju prečišćivače i dovoljno hlora.

Legionela

U prirodi živi u stajaćim vodama, jezerima i bunarima, dok ih na kupalištima možete naći u dijelovima gdje voda preliva ili prska, kao što su pečurke u akva parkovima. Veliku opasnost po ljude predstavlja udisanje tih sitnih kapljica ili vodene pare, a posebno po djecu ili osobe sa smanjenim imunitetom.

U tom slučaju bakterija može da izazove "legionarsku bolest", koja je veoma slična upali pluća, ali je smrtonosnija. Nakon dva do deset dana inkubacije javlja se malaksalost, povišena temperatura, ukočenost mišića i gubitak apetita, dok su znaci težeg oblika krvav kašalj i konfuznost.

Stafilokoka

Još jedan, ne tako rado viđen, gost bazena je i bakterija stafilokoka. Stafilokokne infekcije mogu se javiti na bilo kom dijelu tijela, od kože, nosa, očiju i noktiju, do unutrašnje srčane ovojnice.

Simptomi su različiti u zavisnosti od mjesta infekcije, a "ulaz" su joj obično posjekotina ili rana. Ukoliko se ne liječi, može da dođe do njenog širenja u tijelu.

Kriptosporidijum

Još jedan fekalni predstavnik, kriptosporidijum, može da preživi u hlorisanoj vodi i do deset dana. Prenose ga kupači koji imaju dijareju, a potrebno je samo deset parazita da bi se neko zarazio, dok tokom jednog uriniranja inficirana osoba može da izbaci i do 100 miliona kriptospiridijuma.

Bolest obično počinje bolovima u stomaku, nakon čega se javlja dijareja. Može se javiti i povišena temperatura, gubitak apetita, mučnina i povraćanje. Zaraza ovim parazitom je veoma česta, a liječenje i oporavak traju nekoliko dana.

Norovirus

U jezerima u kojima se izliva kanalizacija, ali i u bazenima u kojima voda nije bakteriološki ispravna, može da se javi ovaj virus. Roditeljima je dobro poznata pojava norovirusa, jer se često miješa sa gastroenteritisom, a izaziva burnu kliničku sliku u vidu povraćanja, učestalih stolica, često i povišene temperature.

Najvažniji dio liječenja norovirusa je nadoknada tečnosti, a nakon oporavka javlja se privremeni imunitet koji traje do dvije godine. Dakle, moguće je više puta oboljeti od infekcije izazvane ovim virusom.

Kako da zaštite sebe i druge

- Mjere predostrožnosti podrazumijevaju održavanje lične higijene, tuširanje prije i nakon kupanja u bilo kom kupalištu. Ronite sa specijalnim naočarima, isperite stopala prije ulaska u bazen. Važno je reći da peškir treba da služi za brisanje pojedinca, i da se nikako ne savjetuje sjedenje i provođenje vremena u vlažnom kupaćem kostimu, već je potrebno presvući se u suhu odjeću – objašnjava Dušan Avramović, specijalista higijene.

On dodaje da je neophodno kupaći oprati deterdžentom nakon svakog kupanja, i da je najbolje sušiti ga na suncu zbog UV zraka.

Još jedna mjera prevencije podrazumijeva ispiranje lica i očiju hladnom, a ne ledenom vodom, nakon kupanja na bilo kom kupalištu, kao i ispiranje opreme za kupanje, kao što su naočale, savjetuje Avramović.