open-navfaktor-logo
search
Traži se pomoć KS
Općina Centar će sufinansirati uređenje Spomen-sobe ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva
Nakon što je osiguran prostor za smještaj Spomen-sobe, suočeni smo sa problemom iznalaženja sredstava za stavljanje u funkciju prostora, a na osnovu procjene potrebno je oko 90.000 maraka za uređenje prostora, rekao je Fikret Grabovica
04.12.2019. u 11:57
get url
text
Spomen soba ubijenoj djeci Sarajeva

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić ugostio je predstavnike Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. sa predsjednikom Fikretom Grabovicom na čelu, sa kojim je razgovarao o finansiranju projekta Spomen-sobe za ubijenu djecu Sarajeva.

Ranije je načelnik Ajnadžić sa Grabovicom potpisao ugovor o zakupu poslovnih prostorija u ulici Džidžikovac 3 (površine 74 kvadratnih metara, sa mjesečnim iznosom zakupnine od 1 KM/m 2 ).  Grabovica je izrazio zahvalnost načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću što su imali sluha za jedan ovako značajan projekat. 

- Nakon što je osiguran prostor za smještaj Spomen-sobe, suočeni smo sa problemom iznalaženja sredstava za stavljanje u funkciju prostora. Arhitektonski studio 403 izradio je bez naknade idejni projekat, a na osnovu procjene potrebno je oko 90.000 maraka za uređenje prostora. Nadamo se da će po uzoru na Općinu Centar i drugi nivoi vlasti prepoznati značaj projekta i u skladu sa mogućnostima izdvojiti nedostajuća
finansijska sredstva. Bez podrške Općine Centar sigurno sada ne bismo bili blizu realizacije projekta jer samo potraga za prostorom trajala je godinama. Naša namjera je da Spomen-sobu stavimo u funkciju do 9. maja kada se obilježava Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva u opsadi - kazao je Grabovica.

Načelnik Ajnadžić je kazao da ne smijemo zaboraviti 1.425 dana opsade, 1.601 nevino ubijeno dijete, 12.000 ubijenih civila i građana Sarajeva bez obzira na ime, prezime, vjeru i naciju.

- Osim prostora koji smo ustupili za Spomen-sobu za ubijenu djecu Sarajeva, spremni smo izdvojiti sredstva za njeno opremanje. Bilo bi dobro kada bi se u realizaciju projekta uključili i nadležno kantonalno ministarstvo, Gradska uprava, te preostale tri gradske općine. Odmah po usvajanju budžeta za 2020. godinu osigurat ćemo značajan dio  sredstva kako bi izvođač mogao krenuti sa radovima, a uputit ćemo molbu i Gradskoj upravi, kantonalnom ministarstvu za boračka pitanja i gradskim općinama da sufinansiraju dio troškova - kazao je  Ajnadžić, navodi se u saopćenju Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.