open-navfaktor-logo
search
Kamerni teatar 55
Općina Centar donirala 10.000 KM za festival Dani Jurislava Korenića
Općina Centar je u ovoj godini pored ove donacije osigurala još 10.000 maraka za nabavku tehničke opreme, reflektore, svjetlo, miks pult u teatru i ulaznu rasvjetu
03.10.2018. u 15:20
get url
text

U prostorijama Kamernog teatra 55 predstavljeni su novi projekti i predstave u ovogodišnjoj repertoarskoj sezoni, te potpisan protokol o podršci Općine Centar u realizaciji Trećeg međunarodnog teatarskog festivala "Dani Jurislava Korenića", koji bi se trebao održati u decembru.

Protokol su potpisali načelnik Općine Centar  Nedžad Ajnadžić i Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55. Nastavljajući dugogodišnju praksu pružanja podrške institucijama kulture Općina Centar je iz  budžeta dodijelila grant od 10 hiljada maraka. 

Hadžihafizbegović se zahvalio načelniku Ajnadžiću na nesebičnoj podršci Kamernom teatru 55, te naglasio da ovo nije jedina donacija Općine Centar u ovoj godini.

- Senzibilitet načelnika Ajnadžića naspram institucija kulture je na zadovoljstvo svih nas izuzetno veliki. Općina Centar je za kulturu u ovom gradu učinila mnogo. Dugo  smo pokušavali naći rješenje da se ispred Pozorišta mladih ukloni parking i uredi trg, ali mnogi nisu imali sluha. Načelnik Ajnadžić je urgentno prihvatio našu inicijativu da se ispred Pozorišta mladih u Kulovića ulici uredi Trg kulture - Jurislav Korenić. Svjedoci smo da inicijativa nije ostala slovo na papiru, parking je uklonjen, a radovi na uređenju Trga su u toku. Općina Centar je u ovoj godini pored ove donacije osigurala još 10.000 maraka za nabavku tehničke opreme koja je bila u jako lošem stanju, a to su reflektori, svjetlo, miks pult u teatru, ulazna rasvjeta. Naša zahvalnost se ne može mjeriti. Festival "Dani Jurislava Korenića" je odjeknuo u cijeloj regiji. Dovodimo najbolje predstave iz svih zemalja, imamo odličan žiri, a usput pravimo i promocije knjiga, panele i okrugle stolove. Najvažnije je da je Jurislav Korenić dobio mjesto koje mu pripada - kazao je Hadžihafizbegović.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da će Općina Centar nastojati i u budućnosti pružati finansijsku pomoć.

- U ime općinske administracije i Općinskog vijeća dijelim zadovoljstvo da će uskoro plato kod Pozorišta mladih biti Trg kulture - Jurislav Korenić. Želim izraziti zahvalnost na inicijativi koju smo sa radošću prihvatili, jer nedopustivo je da se na ulazu u institucije kulture nalaze parkinzi. Inicijativu je podržalo i Općinsko vijeće Centar i Komisija Općinskog vijeća Centar za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti. Festival "Dani Jurislava Korenića" već treću godinu odaje počast velikom čovjeku koji je dao značajan doprinos kulturnoj sceni BiH, osnivaču Kamernog teatra 55 i sretni smo da možemo dati doprinos organizaciji takvog festivala - istakao je Ajnadžić, navodi se u saopćenju Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.