Općina Centar: Gradi se novi pješački prijelaz za veću sigurnost učenika

Objavljeno: 25.09.17 u 14:45

U ulici Fra Anđela Zvizdovića na Marijinom Dvoru, kod Osnovne škole "Isak Samokovlija", počeli su radovi na asfaltiranju posebnih objekata za smirivanje saobraćaja.

Signalizacijom i opremom za smirivanje saobraćaja usporavaju se vozila na dopuštenu brzinu.

Projekt se finansira iz budžeta Općine Centar koja je za ovu namjenu izdvojila 7.550 maraka. Ukoliko dozvole vremenske prilike, radovi bi se mogli završiti tokom ove sedmice.

Usporavanjem automobila povećava se sigurnosti učenika, kao i drugih učesnika u saobraćaju. U elaboratu za ovaj projekat navedeno da je stara ploha za umirivanje saobraćaja, zbog svoje dotrajalosti, predstavljala problem pješacima, posebno starijim i osobama sa invaliditetom koja koriste kolica, ali i za sigurno odvijanje saobraćaja motornih vozila kroz tri saobraćajne trake.

Zbog toga će se ukloniti izdignute plohe u dužini 15 metara u ulici Fra Anđela Zvizdovića. Visina novog prijelaza bit će deset centimetara iznad saobraćajnice. Uradit će se i nivelacija šahtova i rešetki slivnika. Planirana je i izgradnja pristupnih rampi za osobe sa invaliditetom. Na kraju radova je planirano iscrtavanje horizontalne saobraćajne signalizacije, navodi se u saopćenju Općine Centar.