Općina Centar izdala urbanističku saglasnost za izgradnju dijela Prve transverzale

Objavljeno: 21.04.17 u 15:50

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, na sastanku u Općini Vogošća uručio je urbanističku saglasnost direktorici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljani Pelidija, čime je Općina Centar ispunila svoj dio obaveza u ovoj fazi realizacije projekta Prve transverzale.

Nedžad Ajnadžić uručio urbanističku saglasnost Ljiljani Pelidija
Nedžad Ajnadžić uručio urbanističku saglasnost Ljiljani Pelidija

Na sastanku koji je vodio načelnik Općine Vogošća Edin Smajić prisustvovali su predstavnici  Ministarstva saobraćaja KS, Zavoda za izgradnju i Zavoda za planiranje razvoja KS, te kantonalne Direkcije za puteve.

Uručena urbanistička saglasnost obuhvata pojas od Kranjčevićeve ulice preko Bara do Hotonja, odnosno do granice sa općinom Vogošća, ukupne dužine oko 3,5 kilometra. Kako je utvrđeno, naredni korak u realizaciji ovog projekta je da predstavnici Zavoda za izgradnju naredne sedmice objave javni poziv za odabir firme za izradu elaborata o eksproprijaciji zemljišta, nakon čega slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izdavanje građevinskih dozvola, te početak izgradnje Prve transverzale.

Prilikom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa prvo će biti obuhvaćena dionica od Bara do Hotonja budući da je ona najmanje zahtjevna, te je na sastanku dogovoreno da se eksproprijacija zemljišta i izdavanje građevinskih dozvola rješavaju u fazama, kako bi se ubrzao proces izgradnje Prve transverzale.

Prema proračunima dio izgradnje Prve transverzale na dionici od Kranjčevićeve ulice do Hotonja, koštat će više od 215 miliona KM. Za sada Vlada KS raspolaže sa oko 22 miliona maraka za izgradnju, te također planiraju da dobiju još 30 miliona maraka iz aranžmana sa EBRD-om, navodi se u saopćenju Općine Centar.