Općina Centar: Konkurs za stipendiranje srednjoškolaca i studenata

Objavljeno: 20.11.17 u 22:26

Općina Centar raspisala je konkurse za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata u školskoj 2017/2018. godini, koji je objavljen 20. novembra, a otvoren je do 5. decembra 2017. godine.

Prijave treba dostaviti lično na Protokol Općine Centar ili poštom
Prijave treba dostaviti lično na Protokol Općine Centar ili poštom

Kako bi se omogućilo što većem broju nadarenih učenika i studenata, koji svojim zalaganjem i trudom postižu izuzetne rezultate u različitim naučnim oblastima, da dobiju stipendije, usvojen je novi Pravilnik o dodjeljivanju stipendija “Prof. dr. Husein Kulenović“ nadarenim učenicima i studentima. Prema odredbama pravilnika, pravo na stipendiju u iznosu od 80 KM mjesečno imaju srednjoškolci sa prosječnom ocjenom 4,7, a u iznosu 100 KM redovni studenti sa prosjekom ocjena najmanje 9. Usvojen je i prijedlog da se poveća broj bodova za rezultate na međunarodnim takmičenjima.

Pravilnikom o stipendiranju učenika i studenata koji se školuju u otežanim uslovima života propisano je da stipendije u istim iznosima kao i oni nadareni mogu dobiti srednjoškolci sa prosjekom ocjena 3,5 i redovni studenti sa prosjekom ocjena od najmanje 7.

Osim rezultata u učenju, bodovi se dodjeljuju po osnovu niskog porodičnog standarda, otežanih uvjeta života (kao što su djeca bez roditelja, djeca sa invaliditetom i drugo) kao i uvjeta koji su nastali kao posljedica rata (djeca poginulih boraca, djeca čiji su roditelji ratni vojni invalidi 50 posto, djeca pripadnika Oružanih snaga RBiH itd.).  Propisani su i dodatni bodovi za pripadnike romske populacije.

Pravo na općinsku stipendiju imaju nadareni učenici i studenti kao i oni koji se školuju u otežanim uslovima života, a koji imaju prebivalište na području općine Centar u neprekidnom trajanju od tri godine i ne koriste druge stipendije.

Prijave na konkurs, koje se mogu preuzeti sa naše web stranice ili na info pultu Općine Centar, treba dostaviti lično sa potrebnom dokumentacijom na Protokol Općine Centar ili poštom preporučeno na adresu: Općina Centar, Mis Irbina 1, Sarajevo, uz naznaku „Prijava za stipendiju“, navodi se u saopćenju Općine Centar.