Počela anketa

Općina Centar: Na Koševskom Brdu planira se izgradnja novog naselja

Objavljeno: 16.04.2019. u 12:08

Stambeno-poslovni kompleks "Zuko Džumhur" obuhvatat će Jukićevu ulicu do raskrsnice sa ulicom Muhameda Hadžijahića i Zuke Džumhura i obuhvata 28 objekata kolektivnog stanovanja

Koševsko Brdo: Na anketiranje se odazvao veliki broj građana

Služba za registar, upravljanje imovinom i katastar nekretnina Općine Centar je u saradnji sa Savjetom mjesne zajednice Koševsko Brdo 9. aprila počela sa anketiranjem stanara iz ulica Jukićeva, Muhameda Hadžijahića i Zuke Džumhura na ovom području o izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa "Zuko Džumhur".

U anketnom upitniku ponuđeno je pet rješenja koja se odnose na stambeno zbrinjavanje tokom realizacije ovog projekta i o dodjeli nove stambene jedinice nakon izgradnje novog naselja. Tim povodom je nadležna Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar organizovala javnu tribinu za građane Koševskog Brda.

- U želji da stanari i vlasnici stambenih jedinica dobiju bolje uvjete za život, pokrenuli smo projekat izgradnje novog naselja na lokalitetu "Zuko Džumhur". Započeli smo anketiranje među stanarima tri ulice kako bismo dobili relevantne podatke o tome šta naši sugrađani žele i očekuju od ovog projekta. Ovo je najbolji put do konačnog rješenja za stanare Koševskog Brda od kojih neki žive u jako lošim uvjetima. Stoga imamo želju da stanje poboljšamo i bez stanara ne možemo ovaj projekat izgradnje novih stambenih jedinica i infrastrukture privesti kraju - rekao je Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar za investicije.

Tehničke podatke o novom naselju je predočila pomoćnica načelnika za urbanizam i zaštitu okoliša Amela Landžo.

– Prostorni obuhvat ide niz licu Jukićeva do raskrsnice sa ulicom Muhameda Hadžijahića i Zuke Džumhura i obuhvata 28 objekata kolektivnog stanovanja. Cilj ovog projekta je da se napravi zadovoljavajuće arhitektonsko-urbanističko rješenje  po važećoj planskoj dokumentaciji, gdje bi novi objekti imali do pet etaža. Anketiranjem ćemo dobiti relevantne podatke na koji način građani žele rješenje ovog pitanja. Stanari imaju mogućnost izbora alternativnog smještaja do konačnog rješenja - kazala je Landžo.

Kako je navedeno, na raskrsnici ulica Antuna Hangija i Maria Mikulića Općina Centar posjeduje zemljište gdje bi se gradila prva zgrada za privremeni smještaj stanara iz spomenute tri ulice na Koševskom Brdu.  

- Za ovakve projekte treba puno vremena, rada i razgovora i ništa neće biti urađeno dok svi građani ne budu zadovoljni ponuđenim rješenjima. Do sada smo uspjeli anketirati 127 stanara i ponovit ćemo anketiranje kod onih stanara koje odmah ne nađemo na adresi stanovanja. U ovom projektu Općina neće zarađivati ništa od građana već od rente od budućih investitora - kazao je Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar.  

Građani su nakon izlaganja predstavnika Općine Centar uputili niz ideja, sugestija i prijedloga za buduće naselje Zuko Džumhur na Koševskom brdu, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije