open-navfaktor-logo
search
Uspješan projekat
Općina Centar pomogla mladim da ostanu u BiH
Potpisan je 21 ugovor sa mladima koji osnivaju svoja preduzeća, čija ukupna vrijednost iznosi oko 190 hiljada maraka
16.11.2019. u 16:57
get url
text
Mladi biznis

U velikoj sali Općine Centar potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za samozapošljavanje mladih iz ove općine. Potpisan je 21 ugovor čija ukupna vrijednost iznosi oko 190 hiljada KM, a sredstva je Općina Centar osigurala u svom ovogodišnjem budžetu.

- Općina Centar će nastaviti i dalje podržavati ovaj projekat kojim podstičemo zapošljavanje i želim reći da mi je posebno draga činjenica da je  mali procenat onih koji ne uspiju sa svojom poslovnom idejom. Oni koji uspiju sa svojim biznisom imat će mogućnost da zaposle dodatnu radnu snagu za koje Općina Centar ima osigurana sredstva za finansiranje troškova obaveznih doprinosa za penzioni, zdravstveni i socijalni fond. Zadovoljan sam da smo zajedno sa plaćenim doprinosima za pokretanje vlastitog biznisa potrošili oko 900 hiljada KM i zaposlili oko 100 mladih ljudi iz Centra. Osim vas također imamo projekat finansijske podrške samozapošljavanju članova boračke populacije u koje spadaju djeca šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, te pripadnika MUP-a RBiH. U saradnji sa kompanijom Networks INT osigurali smo šest prostorija za rad onih koji za sada nemaju riješeno to pitanje, te planiramo u budućnosti za najuspješnije biznise osigurati općinske poslovne prostore koje ćemo davati pod zakup za simboličnu cijenu od jedne marke po kvadratu - kazao je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić. 

Prema odredbama potpisanog ugovora Služba za finansije, privredu i lokalno ekonomski razvoj Općine Centar će odmah uplatiti polovinu odobrenih sredstava na račune odabranih aplikanata, dok će druga polovina sredstava biti uplaćena nakon registracije firme.  

U ime Općinskog vijeća Centar prisutnima se obratila predsjedavajuća Karolina Karačić koja je poželjela sreću u razvoju biznisa mladim ljudima. 

Muhamed Baručija je jedan od dobitnika sredstava. Kako je kazao, zahvaljujući ovom projektu Općine Centar ostaje u Bosni i Hercegovini.

- Moj biznis plan je zasnovan na pejzažnoj arhitekturi. Prije ovoga sam radio na crno i biroima. Prije nego što sam aplicirao pitao sam se da li otići iz BiH ili ostati. Projekat Općine mi je uveliko pomogao u donošenju odluke - naglasio je Baručija, navodi se u saopćenju Općine Centar. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.