open-navfaktor-logo
search
Podrška boraca
Općina Centar: Prezentirano idejno rješenje spomen obilježja Ljiljan
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i dekan Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Erdin Salihović potpisali su ugovor o realizaciji granta s ciljem unapređenja stanja oblasti prostornog planiranja, arhitekture i urbanizma na području općine Centar.
21.07.2020. u 15:31
get url
text
Centar spomen obilježje

Ovom prilikom je u prisustvu predstavnika boračkih udruženja prezentirano i idejno rješenje spomenika Ljiljan, koji bi nakon izgradnje trebao postati centralno spomen obilježje pripadnika Armije i MUP-a RBiH sa područja Centra.

Prema riječima načelnika Ajnadžića, ovo je jedan od najznačajnijih projekata koji Općina Centar realizuje u saradnji sa koordinacijom boračkih udruženja.

- Nema nikakve dileme da će projekat ugledati svjetlo dana. Vodimo široku raspravu i ne želimo napraviti nikakvu grešku. Zbog toga smo se čvrsto vezali sa strukom i tražimo odgovore na najsloženija pitanja. Studentice koje su osvojile prvo mjesto na konkursu su dale dobar koncept za spomen obilježje koje ćemo pozicionirati pored Prve transverzale, na lokalitetu Betanije, i to će biti dominantno mjesto koje će podsjećati na one koje trebamo uvažavati zbog uloge u odbrambeno oslobodilačkom ratu - istakao je Ajnadžić podsjećajući da ovo nije prvi projekat koji se realizuje u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom.

Na studentskom konkursu koji je bio raspisan za izradu idejnog rješenja prvo mjesto su osvojile dvije studentice fakulteta Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, navodi se u saopćenju Općine Centar. 

- Brzo će biti završeno idejno rješenje, a nakon toga i izvedbeni projekat. Bitno je da struka bude uključena u ovakve projekte, od samog početka pa sve do realizacije - naglasio je Salihović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.