open-navfaktor-logo
search
Nakon tragedije
Općina Novi Grad sutra počinje sa rušenjem ograda oko kuća u ulici Ramiza Salčina, mještani se bune
Nakon tragedije koja se dogodila 9. decembra 2021. godine kada je nakon udara kamiona preminuo 11-godišnji učenik Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Sarajevu, nadležna inspekcija Općine Novi Grad najavila je da sutra počinje rušenje ograda oko kuća u ulici Ramiza Salčina, kako bi se proširila cesta kojom se učenici kreću do osnovne škole.
16.05.2022. u 20:44
get url
text
Ulica Ramiz Salčin

Edin Spahić, čija se kuća i dvorišna ograda nalazi na broju 170 ulice Ramiza Salčina, kazao nam je da počinju sa rušenjem ograde ispred njegove kuće, a nastavit će sa rušenjem sa još 130 ograda oko ostalih kuća u ovoj ulici.

- Rušenje je zakazano za sutra u 8.30 sati i svi građani koji stanuju u ovoj ulici će izaći na proteste, a peticiju su potpisale 73 porodice. Interesantno je što će se ograde oko kuća rušiti samo na desnoj strani ulice, a na lijevoj neće. Naredili su nam ranije iz Općine Novi Grad da svoje ograde oko kuća sami srušimo i o svom trošku što naravno nismo pristali, već su neki angažovali advokate i borit ćemo se za svoja prava. Većina tih ograda su uz same kuće i ulica kojom se kreću automobili i djeca idu pješice u školu neće ništa dobiti na širini – priča Spahić.

{$galerijaFotografija}

Stanovnici ove ulice davno su upozoravali nadležne u Općini Novi Grad da prilazi školi "Aleksa Šantić" nisu regulisani saobraćajnim znacima i da se ne vodi računa o sigurnosti djece.

- Ovo je prije široki trotoar, a ne ulica kojom su se kretali automobili zaposlenih u školi, roditelji koji su dovozili djecu u školu, veliki i mali kamioni i nakon nesreće saobraćaj je zabranjen ovom ulicom, a sada hoće navodno rušenjem ograda da prošire ovu stazu. Ove ograde su podignute prije 50 godina i sada inspekcija od nas traži dozvole za izgradnju ograda. Ovim putem prije rata nisu se kretala vozila jer do škole se automobilima može doći širokom ulicom Branislava Nušića, a taj prilaz niko ne koristi, pa je davno postavljen katanac da se ne može ući u školsko dvorište – zaključuje Spahić.

Obišli smo krakove ulice Ramiza Salčina kojom djeca pješice dolaze u školu i svi prilazi koji su nekada bili otvoreni za ulazak u dvorište škole su zagrađeni.

Ulica Ramiza Salčina, rušenje ograde, 16.05.2022.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.