Općina Novo Sarajevo: Besplatan prevoz za učenike iz najudaljenijih naselja

Objavljeno: 17.02.17 u 15:32

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisao je sa firmom Centrotrans – Eurolines Ugovor o prevozu učenika sa najudaljenijih dijelova Općine Novo Sarajevo do osnovnih škola "Grbavica I", "Grbavica II" i "Kovačići".

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

- Općina Novo Sarajevo za oko 98 učenika osnovnih škola koji žive na području naselja Vraca, Hrasno brdo i Gornjih Kovačići, lokalitetima koji nisu pokriveni mrežom javnog gradskog prevoza već osmu godinu za redom obezbjeđuje besplatan prevoz u cilju sigurnijeg dolaska do škola učenika iz najudaljenijih naselja – navode iz Općine.

Za usluge prevoza učenika u 2017. godini u općinskom budžetu planirana su sredstva u iznosu od 30.00 KM.

Koldžo je, također, i sa direktorima devet javnih obrazovnih ustanova potpisao sporazume o finansiranju  prevoza redovnih učenika sa smetnjama u kretanju i njihovih pratioca.

Sporazumi su potpisani sa sljedećim javnim ustanovama: OŠ "Grbavica I"; OŠ "Kovačići"; OŠ “Skender Kulenović”; Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor"; Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu BiH; Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju; Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica"; Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje i Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo.

Ukupni troškovi prevoza za učenike sa smetnjama u kretanju i za njihove pratioce u 2017. godini iznosit će oko 33.000 KM, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.