Općinska vijeća KS jedinstvena: Zajedničkim snagama u rješavanju gorućih problema

Objavljeno: 20.03.17 u 15:40

Oblici saradnje i povezivanje Općinskih vijeća sa Gradskim vijećem i Skupštinom Kantona Sarajevo u rješavanju pitanja od interesa za građane Kantona Sarajevo, bila je tema sastanka održanog u Općini Illidža.

Na sastanku, domaćin predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović sa kolegama iz drugih općina, Gradskog vijeća i Skupštine Kantona Sarajevo razmijenio je mišljenja oko izmjene Ustava Kantona Sarajevo.

Pitanje vodosnabdjevanja, prijevoza, problemi komunalne infrastrukture, parkinga, kockarnica, donošenja regulacionih planova, gorući su problemi sa kojima se suočavaju svi građani Kantona Sarajevo, ali Općine odnosno Općinska vijeća imaju poteškoća da reaguju u društvenom interesu jer nemaju nadležnosti, zajednička je ocjena svih prisutnih.

Omerović je istakao da je cilj sastanka poboljšati saradnju svih predsjedavajućih Općinskih vjeća, kako bi se pomoglo Vladi i Skupštini Kantona da što jednostavnije i efikasnije naprave bolju reformu Ustava KS i da se novim Izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi pomogne u rješavanju gorućih problema stanovnika svake općine.

- Interesi lokalne samouprave su ugroženi ne samo administrativno nego i pravno te se moraju napraviti zajednički iskoraci u rješavanju gorućih problema, a to je u interesu svakog Općinskog vijeća i svi smo jedinstveni da građanima bude bolje - kazao je Jusuf Pušina, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, saopćeno je iz Pres-službe Općine Ilidža.