Sarajevo

Opera "Hasanaginica" otvara umjetničku sezonu Narodnog pozorišta

Objavljeno: 06.09.2018. u 15:36

Izvedbom opere "Hasanaginica" 15. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo svečano će biti otvorena nova umjetnička sezona 2018/19, saopćeno je iz Narodnog pozorišta

Jedan je od glavnih naslova na repertoaru Narodnog pozorišta

"Hasanaginica" je nastala i služila kao predložak za istoimenu bosansku operu, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine, a od tada predstavlja jedan od glavnih naslova na repertoaru Narodnog pozorišta. 

- Kompozitor Asim Horozić je tu veličanstvenu operu komponovao prema libretu Nijaza Alispahića, a režiju je potpisao Sulejman Kupusović - ističe se u saopćenju.

U novoj podjeli opere "Hasanaginica" u glavnim ulogama nastupit će: Adema Pljevljak- Krehić, Leonardo Šarić, Denis Isaković, Amir Saračević, Aida Čorbadžić, Dajana Šegvić, Ivan Šarić i Dragan Pavlović, zajedno sa horom Opere, Baletom NPS, uz pratnju  Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Dario Vučić.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije