open-navfaktor-logo
search
FUZIP
Operatori iz nadležnosti FBiH na području KS nisu uzrok zagađenja zraka
Ističu da veliki broj operatora kao što su kamenolomi, asfaltne baze, betonare i slično u ovom periodu ne rade ili rade bitno smanjenim kapacitetom, te da je utvrđeno da su svi ostali operatori upoznati s epizodom i primjenjuju preventivne mjere za smanjenje utjecaja na kvalitet zraka
16.01.2020. u 19:12
get url
text
Foto: Ilustracija

Federalna uprava za inspekcijske poslove objavila je danas da operatori iz nadležnosti Federacije BiH na području Kantona Sarajevo nisu uzrok povećanog zagađenja zraka.

Iz te institucije navode da su inspektori Federalnog urbanističko-ekološkog inspektorata u prethodnim danima izvršili nadzor gotovo svih operatora iz svoje nadležnosti na području Kantona Sarajevo. Također, izvršen je i nadzor 15 kotlovnica KJKP Toplane Sarajevo, koje kao gorivo koriste zemni gas.

Ističu da veliki broj operatora kao što su kamenolomi, asfaltne baze, betonare i slično u ovom periodu ne rade ili rade bitno smanjenim kapacitetom, te da je utvrđeno da su svi ostali operatori upoznati s epizodom i primjenjuju preventivne mjere za smanjenje utjecaja na kvalitet zraka.

Iz FUZIP-a naglašavaju da, kao i svih prethodnih godina, kontinuirano poduzimaju radnje i vrše nadzor nad primjenom propisa iz područja svoje nadležnosti, koje se posebno odnose na aktuelno pitanje inspekcijskih nadzora vezanih za aerozagađenje, pogoršanje kvaliteta zraka i emisije štetnih materija na području Federacije BiH.

Dodaju da, s obzirom na stepen aerozagađenja u zimskim mjesecima, te intenzivirani interes i zabrinutost građana i javnosti, Federalni urbanističko-ekološki inspektorat sistemski i kontinuirano vrši preventivni inspekcijski nadzori u jesenjem periodu, kao i pojačani inspekcijski nadzori u zimskim mjesecima.

Pojašnjavaju da su na osnovu Zakona o zaštiti zraka gotovo svi kantoni u FBiH usvojili planove interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, koji se odnose na moguće posebne situacije u kojima su prekoračene granične vrijednosti kvaliteta zraka, pragovi upozorenja i pragovi uzbune, a u kojima mogu biti ugroženi zdravlje ljudi i okoliš.

- Federalni inspektori zaštite okoliša u svom radu vrše redovne i vanredne inspekcijske nadzore kod operatora koji posjeduju okolinsku dozvolu koju je izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma i kontrolišu provođenje mjera iz okolinske dozvole - saopćeno je iz FUZIP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.