"Operirao sam po Bosni": Afganistanac nije vidio fakulteta, a radio kao doktor sedam godina

Objavljeno: 10.08.17 u 15:53

BBC emitira televizijsku dramu "Trust Me" (Vjeruj mi) u kojoj je glavni lik medicinska sestra koja je lažirala diplomu da bi mogla raditi kao doktorica.

Abdul Pirzada lažirao je kompletnu biografiju FOTO: Screenshot
Abdul Pirzada lažirao je kompletnu biografiju FOTO: Screenshot

Cath Hardacre, koju glumi Jodie Whittaker, dobila je otkaz. Potom je ukrala identitet svog najboljeg prijatelja kako bi dobila posao ljekara. Seriju potpisuje Dan Sefton, koji je u stvarnosti ljekar i koji u izjavi za BBC tvrdi da u Velikoj Britaniji nije teško lažno se predstaviti kao ljekar i dobiti posao.

- Mislim da u našem sistemu radi mnogo ljudi koji nisu ljekari – kazao je Sefton za BBC. Zanimljivo je kako je inspiracija za epizode ove serije i slučaj Adbula Pirzada, tražioca azila iz Afganistana. Pirzada je sedam godina radio u Birminghamu kao ljekar prije nego što je otkriveno da je lažirao diplomu.

On se po dolasku u Britaniju 2001. godine učlanio u ljekarsko udruženje BMA. Tvrdio je da je radio kao ljekar u Bosni i u Glasgowu te da je registriran kao ljekar u Pakistanu.

To mu je omogućilo pristup različitim medicinskim kursevima. Posao ljekara je obavljao od 2004. do 2011. godine, radio je na vađenju i testiranju krvi, a čak je propisivao i lijekove.

Otkriven je sasvim slučajno, kad je jedan apotekar provjerio recept i vidio da Pirzada nije u bazi britanskog zdravstvenog sistema pa je sve prijavio policiji. Nakon što je otkriveno da se lažno predstavljao, Pirzada je uhapšen i osuđen 2012. godine na 15 mjeseci zatvora. Tužioci su utvrdili da je njegova kompletna biografija "u potpunosti plod njegove mašte".