open-navfaktor-logo
search
Ni novca, ni sluha
Opet "gradimo" nacionalnu arenu: Ovo su idejna rješenja stadiona u BiH, sve ostaje samo na projektima
Ponovo je posljednjih dana aktualizirana priča o izgradnji nacionalnog stadiona u Bosni i Hercegovini.
15.03.2023. u 21:28
get url
text

Prije nekoliko godine pojavila se maketa navodnog budućeg doma fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Stadion bi imao kapacitet od 30.000 sjedećih mjesta, a bio bi smješten u Halilovićima, u sarajevskoj općini Novi Grad.

Sve bi, prema nekim nezvaničnim informacijama, trebalo koštati oko 30 miliona eura. Fudbalski savez BiH bio bi nosilac projekta, a tražila bi se pomoć FIFA-e, UEFA-e, države BiH, entiteta, lokalnih zajednica.

O modernim (megalomanskim) fudbalskim zdanjima u BiH koja bi zadovoljila sve kriterije UEFA-e i koja bi po uzoru na Skoplje ili Tiranu mogla organizirati utakmice vrhunskih evropskih takmičenja, govori se decenijama. Svoje makete, projekte, planove i želje imaju klubovi i lokalne zajednice. Priča uglavnom ostaje mrtvo slovo na papiru s opravdanjem da nedostaje novca.

Svojevremeno je "kandidaturu" za izgradnju stadiona u Tuzli istakao i Azmir Husić. Uspješni privrednik tražio je od grada zemljište, lokaciju, kako bi sagradio dom Tuzla Cityja, ali sve je na tome i ostalo.

- Još čekamo ne bi li nam ko dodijelio to zemljište. Razumijemo da u budžetima nema novca, ali znamo da ima zemlje. Ali, eto, ne možemo dobiti ni zemlju. Valjda, ako daju zemlju, neko će je iskoristiti, napraviti nešto. Ovako je osuđeno da to propada. Bolje da ostane, da propada jer u ovoj zemlji je osuđeno sve da propada - rekao je Husić za Faktor.

U gradu soli decenijama postoji i ideja o savremenom stadionu Tušanj.

Husić je i član Izvršnog odbora FSBiH. Kaže da se o eventualnoj izgradnji nacionalnog stadiona u BiH govorilo neformalno.

- Neformalno se porazgovara da bi to trebao biti neki naredni cilj, neki naredni veći projekat. Koliko smo spremni na to? Otprilike ne smijemo ni da otpočenomo temu jer se sami bojimo da li će nas to razotkriti ko je za, a ko protiv. Mislim da je tu najveći problem - govori Husić.

O izgradnji stadiona putem javno-privatnog partnerstva Husić kaže da "mi za te stvari nemamo sluha i da smo daleko od toga".

- Ni hibridne terene ne bismo radili da nije bilo pomoći UEFA-e i njenih sredstava. Mi bez Evrope u svakom pogledu ne možemo, a sami se svakodnevno udaljavamo - smatra Husić.

Svoje projekte novih stadiona imaju još Željezničar, Sarajevo, Velež, Zrinjski, Posušje. Također, jedno vrijeme bila je aktuelna i rekonstrukcija Bilinog polja, doma reprezentacije BiH, kao i Gradskog stadiona u Banjoj Luci.

Dok se u BiH predstavljaju projekti, u komšiluku se konkretno radi, a uz pomoć mađarskih investitora savremeni stadion nikao je i u Osijeku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.