Općina Centar: Gdje će se izgraditi spomen-obilježje "Ljiljan"

objavljeno: 20.03.2018. u 16:00

U prostorijama Općine Centar održana je prezentacija idejnog projekta spomen-obilježja "Ljiljan".

Kompleks spomen-obilježja se sastoji od centralnog dijela sa spomenikom u obliku ljiljana i okolnog platoa sa mobilijarom te pristupnih stepenica. Kod sva tri predložena rješenja spomenik u obliku ljiljana je visine 20 metara, koji će biti izgrađen od armiranog betona ili čelične konstrukcije sa oblogom od aluminijskih kompozitnih panela.

- Prema idejnom rješenju u podnožju spomen-obilježja izgradit će se prostor u obliku otvorene knjige, za odavanje počasti šehidima i poginulim borcima koji su dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva - kazao je Agim Papranik, autor idejnog projekta.

Komisija Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja i predstavnici boračkih organizacija razmotrit će ponuđena rješenja i dati svoj prijedlog finalnog rješenja spomen-obilježja, navodi se u saopćenju Općine Centar.

- Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove odredit će lokaciju za izgradnju, a u ponudi su lokacije oko Zemaljskog i Historijskog muzeja, u ulici Gorica kod broja 2, širi obuhvat oko gradskog porodilišta na Jezeru, te raskrsnica ulica Alipašina i Husrefa Redžića – rekao je Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar.