Općina Vogošća osigurala 200.000 KM za stipendije

objavljeno: 07.05.2018. u 12:57

U Velikoj sali Općine Vogošća upriličena je dodjela ugovora dobitnicima stipendije za školsku/akademsku 2017./2018. godinu koju dodjeljuje Općina Vogošća srednjoškolcima i studentima sa visokim prosjekom ocjena u cilju podrške njihovom daljem školovanju.  

Prisutnima se obratio načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, koji je između ostalog naglasio:

"Mi u Općini Vogošća smatramo obrazovanje kapitalnim i najvažnijim. Nastojat ćemo i u narednom period da stvorimo što bolje uslove za ukupan process obrazovanja. Želim vam da postižete što bolje rezultate i uspjehe i da se sa većinom vas, osim ovih koji su na završnoj godini, ponovo susretnem na potpisivanju novih ugovora za stipendije".

Općina Vogošća je dodjelila 275 stipendija. Pravo na stipendiju u iznosu 50 KM mjesečno ostvarilo je 139 učenika srednjih škola, dok je 136 studenata ostvarilo pravo na mjesečnu stipendiju od 100 KM. Nakon dodjele Ugovora o stipendiranju, stipendistima će biti isplaćen cjelokupan iznos stipendije.

Mirela Salošević, učenica IV razreda Srednjoškolskog centra u Vogošći je navela da dobijanje stipendija potiče nadarene učenike da se još više trude i da postižu što bolje rezultate. Ovom prilikom se zahvalila načelniku Smajiću i Općini Vogošća što podržavaju uspješne učenike i studente.

-Ovaj vid novčane pomoći puno znači jer sredstva mogžemo iskoristiti za putovanja i druge troškove - rekla je Salošević.

Rijad Špiljak, student V godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu, je istakao da će mu ova stipendija pomoći oko procedura nakon studija. Planira da radi u struci i nema namjeru ići iz Bosne i Hercegovine.

Među stipendistima u Općini Vogošća su i učenici koji se stipendiraju prema zahtjevima vogošćanske privrede, a spadaju u red zanatskih deficitarnih zanimanja, saopćeno je iz Općine Vogošća.