open-navfaktor-logo
search
Pozamašan iznos
Opozicija protiv: Zašto su povećane plaće zastupnika i ministara u TK
Administrativna komisija Skupštine Tuzlanskog kantona utvrdila je povećanje osnovice sa 404 na 438 KM, što znači i povećanje plaća premijera, ministara, njihovih savjetnika, kantonalnih zastupnika i nosilaca drugih javnih funkcija u TK.
09.02.2022. u 15:26
get url
text

Senad Alić iz Pokreta demokratske akcije (PDA), koji predsjedava Administrativnom komisijom, kaže da je došlo do usaglašavanja osnovica za obračun plaće.

- Imali smo razgovore sa sindikatima MUP-a, zdravstva, obrazovanja, uposlenih u kantonalnim organima, odnosno državnih službenika i svima su povećana primanja u određenom iznosu. O tome se radi. Ovo je kolektivno kako su donošene osnovice. Ne može se izostaviti jedna kategorija, a svima ostalima raditi povećanje osnovice. To je automatizam, ne može neko imati osnovicu 404, a neko 438 KM - pojašnjava Senad Alić.

Povećanjem osnovice najviše profitiraju oni koji imaju najveće koeficijente, pa će tako predsjednik Skupštine TK imati veću plaću za 391 KM, premijer za 229,5 KM, profesionalni zastupnik 217,6 KM, dok će 136 KM biti veći paušal zastupnika koji nisu profesionalizirali status.

- Usklađivanje je druga riječ za povećanje. Može ih biti sramota. Ljudi teško žive, svi građani trpe posljedice pandemije, lančanih poskupljenja, a od Vlade i Skupštine se očekivalo da imaju dozu socijalne osjetljivosti i pomognu građanima, a ne samima sebi povećavajući svoja primanja - kaže Mahir Mešalić, zastupnik Demokratske fronte u Skupštini TK.

Mešalić je još 22. decembra na sjednici Skupštine TK, kada se glasalo o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti TK, rekao da je sve uvertira u povećanje plaća, što se na kraju pokazalo kao tačno.

VEZANI TEKST - Veće plaće ministara, zastupnika i drugih zvaničnika u TK od 150 do gotovo 400 KM

- Ovakva vrsta povećanja primanja izabranih i imenovanih zvaničnika nema nikakvo opravdanje i nismo mogli vidjeti tu namjeru kada je mijenjan Zakon o plaćama i naknadama. Naša primanja su sasvim pristojna za uvjete u kojima mi živimo i povećanje dodatno iritira građane - kaže Mirnes Gušić, zastupnik Stranke za BiH u Skupštini TK.

Zastupnik Socijaldemokrata BiH Husein Tokić kaže da je opravdan veliki revolt građana nakon objave vijesti o povećanju primanja zastupnika i članova Vlade TK.

- Iako se ne radi o nekom velikom iznosu za povećanja, sigurno je ta sredstva trebalo usmjeriti u druge svrhe. Gledajući visinu primanja i troškove života, jasno je da zvaničnici imaju puno viši standard nego prosječan građanin našeg kantona - navodi Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.