open-navfaktor-logo
search
Podnijeli inicijativu
Opozicija u Zastupničkom domu traži izglasavanje nepovjerenja Vijeću ministara BiH
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji ne čine vlast na državnom nivou zatražili su izglasavanje nepovjerenja trenutnom sazivu Vijeća ministara BiH.
05.01.2021. u 14:23
get url
text

Okosnicu vlasti na državnom nivou čine Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s njihovim koalicionim partnerima.

Inicijativa bi se trebala naći pred zastupnicima tog najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji u ponedjeljak, 11. januara, za kada je zakazana sjednica Zastupničkog doma PSBiH.

Zahtjev za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH potpisali su zastupnici Naše stranke Predrag Kojović, Miijana Marinković-Lepić i Damir Arnaut, Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina te zastupnica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

U obrazloženju su naveli da, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara BiH ima najlošiju ocjenu u regionu.

Podsjećaju da je u maju prošle godine objavljeno Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i pred vlasti u BiH postavljeno je 14 prioritetnih zadataka koji se moraju ispuniti prije ozbiljnog razmatranja kandidatskog statusa za BiH.

- Godinu i po nakon toga, od 14 prioriteta ispunjen je samo jedan, a u njih još samo tri zabilježen je neki napredak. Ovim tempom BiH će trebati još najmanje deset godina da EU odobri kandidatski status. Vijeće ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije (SNSD) se u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji saziv ove institucije od njenog uspostavljanja - navode.

Ocjenjuju da je broj zakona kojeg je ovaj saziv Vijeća ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru mizeran, izbjegava se donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je BiH na meti stalnih kritika iz Brisela.

- Aktuelno Vijeće ministara BiH nije pokazalo kapacitet, zainteresiranost ni spremnost da se uključi u rješavanje nekih gorućih pitanja poput migrantske krize i sprečavanja izgradnje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, a situacija s pandemijom koronavirusa dodatno je pokazala nespremnost vlasti da poduzmu koordiniranu aktivnost u cilju zaštite života i zdravlja građana - stava su ti poslanici.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i razmatranje zahtjeva poslanika za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića zbog kako navode nezakonitog organiziranja igara na sreću.

Zahtjev za smjenom zamjenika ministra Ilića podnijeli su Mirko Šarović i Dragan Mektić iz Srpske demokratske stranke (SDS), Mira Pekić i Branislav Borenović iz Partije demokratskog progresa (PDP), zastupnici SDP-a Nikšić, Helez, Magazinović i Mladina, Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Enver Bijedić i Vlatko Glavaš, zastupnik Stranke demokratska aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić, zastupnici Naše stranke Kojović, Marinković-Lepić i Arnaut te zastupnica NB-a Aida Baručija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.