navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nutricionistica upozorila

Oprezno sa "zdravim" grickalicama: Utvrđeno je da su neke slanije od morske vode

Više od polovine grickalica, koje se prodaju kao zdrave, sadrže puno masti, soli ili šećera.

Objavljeno: 14.04.2021. u 11:57
get url
text

Kaže to Amela Ivković O'Reilly, nutricionistica, a pozvala se na istraživanje koje je radila agencija Action on Salt, na Queen Mary Univerzitetu u Londonu.

Naučnici su analizirali 119 grickalica nakon čega su utvrdili da su neke slanije od morske vode.

Iz Agencije Action on Salt kazali su da su prehrambene tvrdnje za određene proizvode stvorile iskrivljeni "zdravi oreol", odvraćajući kupce od čitanja sastojaka.

Više od polovine naizgled zdravih grickalica, koje su stručnjaci analizirali, sadrže puno masti, soli i / ili šećera.

Uprkos tome što su u prosjeku imali manje masti, zasićenih masti i kalorija, a više vlakana nego standardne hrskave i aromatizirane grickalice, 43 posto je imalo visoku koncetraciju soli.

Neka vas ne bune oznake na produktu, 40 posto manje masti, vegansko, bez glutena često ti produkti imaju 3,6 grama soli na 100 grama i više od jedan gram soli u jednoj predloženoj porciji (28 grama) - to je više nego u dvije vrećice malog pomfrita McDonald'sa.

Istraživači su otkrili da bi jedna porcija od 45 grama bilo kojih grickalica (1,3 gram soli) osigurala više od petine maksimalno preporučenog dnevnog unosa soli i više od 3,5 grama.

Primjera radi, morska voda sadrži 2,5 grama soli na 100 grama. Prekomjerna konzumacija soli i loših masnoća, kriva je za hiljade slučajeva srčanih bolesti, moždanog udara i karcinoma.

Ovo važno istraživanje usmjerilo je fokus na nepotrebne količine soli, loših masnoća i šećera u "zdravim" grickalicama, a upotreba prehrambenih tvrdnji na HFSS -high fat, salt and/or sugar (hrani s visokim postotkom masti, soli i / ili šećera) mora biti dovedena u pitanje.

Zato je vrlo važno, kaže Ivković O'Reilly, upoznati se sa sastojcima hrane koju konzumirate, jer svaki zalogaj gradi dio nas, hormone, kožu, fokus, memoriju, vid, kosti, organe…