Opsada u Istočnoj Guti: Dvomjesečni Karim postao simbol otpora sirijskih civila

Objavljeno: 17.12.17 u 22:35

Civili u Istočnoj Guti kod Damaska proživljavaju pravi košmar zbog višegodišnje opsade i stalnih zračnih i artiljerijskih napada snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Iskoristivši pasivnost Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, Assadove snage su sredinom novembra pokrenule novi val žestokih napada na Istočnu Gutu.

Simbol otpora civila u Istočnoj Guti, koja je pod opsadom još od kraja 2012. godine, maleni je Karim koji se bori za život nakon što je nedavno ostao bez majke.

Njegov otac Abu Muhammed ispričao je za Anadoliju da mu je supruga ubijena u artiljerijskom napadu kod pijace u Istočnoj Guti, a da je u tom napadu i mali Karim ostao bez lijevog oka i pretrpio teže povrede glave.

- Karim je imao samo mjesec kad je ostao bez majke, sada je ušao u drugi mjesec života. Ovo je prava noćna mora. Karima sada čuvaju brat i sestre, koji su također maloljetni. Opsada predugo traje i teško je doći do osnovnih potrepština za život - kazao je Abu Muhammed.

Napad u kojem je Karim ranjen, a njegova majka poginula, preživjela je Um Ahmet koja kaže da je to bio raketni napad.

- Nedugo nakon što smo izašli iz kuće, raketa je pala neposredno pored nas i sve nas razbacala naokolo. Kad sam se osvijestila, shvatila sam da je Karimova majka mrtva jer je tijelo bilo razneseno na komade - kazala je Ahmet.

I Ahmet ukazuje da je situacija u Istočnoj Guti pod opsadom sve lošija i da civili sve teže nalaze hranu i vodu.

- I ja sam ranjena u napadu. Imam osmero djece. Nismo od jučer ništa jeli, a u posljednje vrijeme jedemo samo ječam kojeg kuhamo u neslanoj vodi - rekla je ova žena.

Blizu 400.000 civila u Istočnoj Guti već pet godina preživljava pod opsadom snaga Asadovog režima. Regiju kontroliraju opozicione snage, a riječ je o jednoj od četiri zone deeskalacije za koje je u Astani uz posredstvo Turske, Rusije i Irana dogovoreno primirje.