open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije
Optimizam rukometaša: Šuman i igrači vjeruju u historijski plasman na EP
Rukometaši BiH danas će u tuzlanskom Mejdanu odraditi prvi trening, a već suta slijedi dug put na sjever, gdje čeka Bjelorusija
22.10.2018. u 12:04
get url
text
Nikola Prce, Bilal Šuman, Marko Panić
Nikola Prce, Bilal Šuman, Marko Panić


Reprezentacija BiH u rukometu utakmicom u Bjelorusiji, u četvrtak, počinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo sa ambicijom da se prvi put pojavi na najvećoj evropskoj sceni. Odmah nakon Bjelorusije, u subotu u tuzlanski Mejdan dolazi Češka, a dueli sa dva glavna konkurenta u grupi mogu odrediti mnogo toga.

Rukometaši BiH danas će u tuzlanskom Mejdanu odraditi prvi trening, a već sutra slijedi dug put na sjever, gdje čeka Bjelorusija, jaka reprezantacija, ali realno samo blagi favorit zbog domaćeg terena.

- U kompletnom sastavu ćemo biti na večerašnjem treningu. Vranješ je suspendiran i neće ga biti, Igor Mandić je povrijedio meniskus i on je također odsutan. Mirsad Terzić ima problema sa zglobom, ali očekujemo da on bude spreman za četvrtak - rekao je u uvodu selektor bh. rukometaša Bilal Šuman.

Pored Bjelorusije i Češke, u Grupi 5, uz našu reprezentaciju je i Finska, a dvije prvoplasirane selekcije direktno će osigurati plasman na Evropsko prvenstvo, koje će prvi puta brojati 24 reprezentacije.

- Naš cilj je u ove dvije utakmice što više bodova, a nadamo se da ćemo do prvih doći već u Minsku. Imamo ogromnu šansu za plasman na Evropsko prvenstvo. Naši protivnici nisu toliko atraktivni, ali su veoma kvalitetni. Češka je bila šesta na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj, a tamo su pobijedili Dansku. To govori o njihovoj snazi. Bjelorusija je fizički jaka, visoka, s mnogo bekova šutera, ali i tim koji mnogo trči, igraju brzi centar... Mislim da mi imamo bazu u odbrani, koja izgleda sve bolje. Želimo brzom tranzicijom, kontrom i polukontrom doći do što više lakih golova, a u kolektivnom napadu sa što više discipline biti što sigurniji - kaže selektor Šuman.

Kapiten reprezentacije BiH Nikola Prce rekao je da Bjelorusija i Češka, po rezultatima, malo bolje stoje od nas u posljednje vrijeme, tako da nas čekaju teški dueli.

- Bjelorusija nije bolja od nas, ali s obzirom na to da su domaćini, dajem im malu prednost. Česi su pokazali na EP u Hrvatskoj da su jaki, imaju par ekstra pojedinaca. Ja bih sada potpisao dva boda iz te dvije utakmice, a zašto ne probati iznenaditi Bjeloruse. Ako se u ovom kratkom vremenu odradimo, imamo šanse s njima dobro odigrati - navodi Prce.

Naš reprezentativac Marko Panić kaže da će biti teško odraditi dvije utakmice u tri dana, ali da, posebno protiv Bjelorusije, uz bazu u odbrani i par lakih golova iz kontre, možemo doći do pozitivnog rezultata.

- Nama u ovim kvalifikacijama pobjeda protiv Bjelorusije ili Češke, uz dva trijumfa protiv Finske puno toga rješava. To je izvodljivo i mislim da su velike šanse da odemo na Evropsko prvenstvo i pokažemo ko smo - zaključio je Panić.

Utakmica Bjelorusije i BiH igra se u četvrtak od 17 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.