Optužene dvije osobe: Za 300 eura Armence krijumčarili iz Crne Gore u BiH

objavljeno: 16.05.2018. u 12:05

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Hrustana Durakovića (20) i Branka Gavrilovića (28) iz Tuzle koji se terete za krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Prema navodima optužnice, oni su u namjeri stjecanja protivpravne imovinske koristi, nedozvoljeno omogućili prihvat i prevođenje više osoba preko državne granice iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu te prevozili navedene osobe u namjeri da im omoguće boravak u BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Duraković je u augustu 2017. godine, nakon što je ostvario kontakt sa njemu poznatom osobom iz Pljevalja i prihvatio ponudu za ugovorenu novčanu naknadu u iznosu od 300 eura da iz Pljevalja preveze strane državljane u BiH, angažovao optuženog Gavrilovića, a potom preuzeli tri krijumčarene osobe, državljane Armenije, i vozilom povezli prema granici sa BiH te u blizini granice izašli iz navedenog vozila i zajedno sa drugooptuženim, pješice, šumskim putem, zaobilazeći granični prelaz ušli na teritoriju BiH gdje ih je u blizini sačekao optuženi Duraković svojim vozilom, koji je preko graničnog prelaza ušao u BiH kako bi ih dalje prevezao prema unutrašnjosti BiH.

U svojoj daljoj namjeri optuženi su spriječeni prilikom kontrole koju su izvršili policijski organi u graničnom pojasu naselja u mjestu Markovića Kolo, općina Čajniče. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.