open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Optužen da je na kafi utajio 3,57 miliona KM poreza
Tužilac i šef Odsjeka za finansijski kriminal Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Senada Svrake rođenog 1966. godine u Rudom, nastanjenog u Sarajevu.
17.03.2020. u 10:03
get url
text

Optuženi Senad Svraka (1966) tereti se za pomaganje u krivičnom djelu porezne utaje, koje su počinili optuženi Aida Svraka (1980) i poduzeće Elster commerce d.o.o. Sarajevo od 2008. do 2011. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

- Optuženi se tereti da je, od 2008. do 2011. godine, postupajući u svojstvu vlasnika pravne osobe Elster commerce d.o.o. Sarajevo, čiji je direktor-odgovorna osoba bez ograničenja ovlaštenja bila supruga osumnjičenog, pomogao upravljati inkriminiranim poslovanjem pravne osobe Elster Commerce d.o.o. Sarajevo, pomažući joj u poslovima kontrole provođenja redovnih i nezakonitih nabavki, kao i u poslovima dogovaranja sa trećim osobama, radi nabavljanja lažnih i krivotvorenih faktura za promet kafe kao visokotarifne robe u BiH - saopćeno je iz Tužilaštva.

Optuženi se tereti da je svojim nezakonitim radnjama učestvovao u stvaranju privida da se radi o kafi bh. porijekla, te na taj način omogućio nezakoniti odbitak ulaznog PDV-a u iznosu od oko 3,57 miliona KM, za koji iznos je oštećen budžet i svi građani BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člaka 210. stav 4. Krivičnog zakona BiH, navodi se u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.