open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo Brčko
Optužen serijski provalnik: Krao iz crkava, pretukao konobaricu
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Gmitrovića (35) zbog sumnje da je prošlog mjeseca u Brčkom počinio seriju krivičnih djela na štetu crkvene i druge imovine.
23.03.2021. u 15:52
get url
text

Nakon jednomjesečne istrage, Tužilaštvo Distrikta optužilo je Gmitrovića da je u centralnim gradskim naseljima oduzimanjem imovine crkava, preduzeća i građana počinio pet teških krađa. Usto, tereti se za nanošenje tjelesnih povreda kao i oštećenja na poslovnim prostorijama.

Sumnja se da je seriju krivičnih djela započeo 12. februara u ugostiteljskom objektu Korner, gdje je napao ugostiteljsku radnicu nanijevši joj udarcima u glavu lake tjelesne povrede. Na teret mu je stavljeno da je zatim, u razmaku od svega nekoliko dana, ukrao bakarne oluke sa objekta katoličke crkve u centru grada u dva navrata, 24. i 28. februara, te sa pravoslavne kapele u naselju Srpska Varoš tokom noći 26./27. februara.

Tereti se i da je u međuvremenu razbio izlog turističke agencije Dinamik Turs, te da je iz prostorija preduzeća Feros i jednog stana ukrao zatečeni novac.

- Istraga nakratko vođena po nepoznatom počiniocu ubrzo je, naredbom Tužilaštva od 26. februara, usmjerena na Gmitrovića kao osumnjičenog. Već za nekoliko dana uhapšen je, kriminalistički obrađen i uz policijski izvještaj predat tužiocu, nakon čega je zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela odmah i pritvoren - saopćeno je iz Tužilaštva Distrikta.

U saopćenju se dodaje i da je pošto je Gmitrović otkriven, uhapšen i stavljen u pritvor, istraga Tužilaštva i Policije Distrikta efikasno nastavljena, te je završena mjesec nakon najranije izvršenog krivičnog djela.

Optužnicu u sedam tačaka, Tužilaštvo je podiglo već 17. marta tereteći ga u skladu s Krivičnim zakonom Distrikta za krivična djela teške krađe, oštećenja tuđe stvari i lake tjelesne povrede.

Optužnica je dostavljena nadležnom sudu u Brčkom koji je redom potvrdio sve optužne tačke.

Zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela Tužilaštvo je istovremeno zatražilo od suda da optuženom produži trajanje mjere pritvora, naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.