Optužena za ubistvo plakala u sudnici dok je slušala obdukcioni nalaz svoje žrtve

Objavljeno: 19.05.17 u 14:58 Autor: B. Spasenić

Kristina Jovković (32) optužena da je u novembru prošle godine ubila svog bivšeg partnera Aleksandra Mujčinovića Akija (44) u njegovoj kući u Solunskoj 73 u Banjoj Luci, danas je u sudnici plakala dok je slušala obdukcioni nalaz svoje žrtve.

Sa jednog od ranijih dovođenja Jovković u banjalučki Sud
Sa jednog od ranijih dovođenja Jovković u banjalučki Sud

Specijalista sudske medicine Željko Karan obrazložio je danas prirodu i karakteristike povreda koje su mu nanesene, kada ga je Jovković u noći sa 18. na 19. novembar 2016. godine 11 puta izbola kuhinjskim nožem.

Tijelo je potom prenijela u drugu sobu, dio zamotala u PVC vrećice i zaključala sobu. Tek 20. novembra oko podneva je sve prijavila svojoj majci, a zatim su obavijestili policiju.

Dok je Karan objašnjavao kako su na tijelu bile tri ubodne rane u predjelu grudnog koša, a osam u predjelu trbuha, Jovković je vidno potresena brisala suze, te joj je u jednom trenutku njena advokatica Duška Bogojević dodala maramicu.

- Neposredan uzrok smrti je masovno unutrašnje iskrvarenje. Trebalo je vremena da on iskrvari. Za to vrijeme je trpio intenzivne bolove. Ko se ikada posjekao zna kako je to, ali 11 uboda… To definitivno boli – kazao je Karan.

Današnje Karanovo izlaganje obilježili su brojni intrigantni detalji, s obzirom na to da se radi o najpoznatijem patologu i specijalisti sudske medicine u RS, a koji je do sada radio na hiljade obdukcija i ujedno je direktor Zavoda za sudsku medicinu u Banjoj Luci.

Na pitanje tužioca o kakvoj je smrti riječ kod žrtve, Karan je istakao da se radi o "nasilnoj i ubilačkoj smrti", te da bi bilo nevjerovatno da je neko na ovakav način mogao izvršiti samoubistvo, čak i da je u pitanju "japanski sepuku" (harakiri, rezanje trbuha, op.a.).

- Ipak, kao prvo mi nismo u Japanu, a čak i tada bi bilo nevjerovatno ovako izvršiti suicid – kazao je Karan.

Podvukao je i da je, u odnosu na vrijeme obdukcije, smrt nastupila najmanje dva dana ranije.

- Tipovao bih na 72 sata prije obdukcije – rekao je.

Ono što je naročito karakteristično je da na Mujčinovićevom tijelu nije bilo odbrambenih rana.

- Potpuno odsustvo odbrambenih rana, a 11 uboda, otvara pitanja – zašto se on nije branio? Da li je bio pod uticajem alkohola, narkotika ili je spavao, ja to ne znam. Ali je indikativno mnogo rana, a da nema odbrambenih. Iako, rane se mogu nanijeti i u kratkom periodu ako se djeluje u afektivnom stanju i slično – rekao je Karan.

Na pitanje advokatice Bogojević o prirodi povreda, Karan je uzeo njenu olovku iz ruke i objašnjavao promjene položaja noža, te ustvrdio da samo hipotetički može govoriti o tome da li je, ili zašto nije, žrtva reagovala nakon prvog uboda.

- Napravit ću jednu digresiju s detaljem iz Šerloka Holmsa, gdje se kaže da kada eliminišemo nemoguće, ono što ostane, ma koliko nevjerovatno bilo, mora biti istinito. Ilustracije radi, anatomija vam ne da da sami sebe ubodete u desnu lopaticu niti da sami sebe poljubite u lakat – objasnio je Karan.

Nakon njegovog svjedočenja uslijedilo je iznošenje tjelesnog i ginekološkog nalaza Jovković, a kako bi se utvrdilo da li je ona imala povrede koje ukazuju da je bila žrtva krivičnog djela. Iz tog dijela suđenja, javnost je bila isključena.