Optuženi priznao krivicu: Nakon hapšenja šakom udario policajca

Objavljeno: 13.10.17 u 08:33

Optuženi Zvonimir Houdek (54) pred sucem za prethodno saslušanje Općinskog suda u Ljubuškom priznao je krivnju za udaranje policajca.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Tužilaštvo Zapadno-hercegovačkog kantona Houdeka tereti da je 25. jula ove godine napao službenu osobu u obavljaju poslova javne sigurnosti i nanio joj lakše tjelesne povrede.

Prema navodima optužnice, on je u jednom momentu dok su ga policajci PU Ljubuški prevozili u službene prostorije radi daljnje obrade, u alkoholiziranom stanju sa koncentracijom alkohola u krvi od 2,26 promila, fizički napao policajca.

Optuženi se u tom momentu nalazio na stražnjem sjedištu kada je nasrnuo na policajca koji je sjedio na suvozačevom mjestu i zatvorenom šakom udario ga u predjelu glave i uha. Kako se navodi u optužnici, policajac je brzom reakcijom uspio odbiti daljnji napad Houdeka. 

- Radi boljeg razumijevanja postupka, daljnji korak je upućivanje predmeta sucu radi zakazivanja ročišta na kojem će se razmatrati izjava o priznanju krivnje, pa ako sudac prihvati izjavu o priznanju krivnje, izjava će se unijeti u zapisnik i nastavit će se s raspravom za izricanje kaznenopravne sankcije. Ukoliko, pak, sudac odbaci izjavu o priznanju krivnje provest će se redovni postupak, a izjava o priznanju krivnje se ne može koristiti kao dokaz u daljem toku postupka - naveli su iz Tužilaštva ZHK.