open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Optuženi za poreznu utaju u iznosu od 423.378 KM sporazumno priznali krivicu
U okviru predmeta Tužilaštva Bosne i Hercegovine, optuženi za poreznu utaju u iznosu od 423.378,68 KM za koji iznos su oštetili budžet BiH, odlučili su se na sporazumno priznanje krivice, te pristali na predložene kazne. 
01.04.2022. u 18:08
get url
text

Tako je optuženi Avdija Ćenanović (1964) sporazumno pristao na glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM, koju će optuženi uplatiti u roku od 30 dana na JRT Trezora BiH.

Istovremeno, pravno lice Sara-Kompani d.o.o. Ilidža, sankcionirana je novčanom kaznom u iznosu od 10.000 KM, koju će uplatiti u roku od 30 dana.

Na osnovu članova 110. i 111. Krivičnog zakona BiH, od optuženog pravnog lica se oduzima protupravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 423.378,68 KM, koja je prethodno obezbjeđena i što je bio uslov za sklapanje sporazuma.

Na taj način je u potpunosti osigurano namirenje štete po Budžet BiH.

Optužnica tereti Ćenanovića da je, kao vlasnik i odgovorno lice, direktor bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u pravnom licu Sara Kompani d.o.o. Ilidža, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, izbjegao da obračuna i plati poreska davanja PDV-a propisana poreskim zakonodavstvom.

Također, pravno lice Sara Kompani d.o.o. Ilidža se tereti da je raspolagalo protupravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je ostvario optuženi Avdija Ćenanović.

Optuženi su priznali kivicu, a terete se za krivično djelo porezne utaje ili prevare.

Sporazumna priznanja krivice su proslijeđena Sudu BiH koji ih je prihvatio i izrekao kaznu optuženima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.