open-navfaktor-logo
search
Suđenje
Optuženi za terorizam: Šalio sam se, nisam htio nikoga uplašiti
Macura je 8. decembra 2016. godine sa svog profila na Instagramu uputio prijetnju terorističkim napadom sa 150 kilograma eksploziva C4 u centru Banje Luke u vrijeme održavanja manifestacije "Zimzograd"
06.09.2018. u 16:23
get url
text

Milan Macura (33) prvi optuženik za terorizam u RS-u kazao je dana na suđenju u Okružnom sudu u Banjoj Luci da spornim statusom na društevnoj mreži Instagram, nije imao namjeru da izazove strah.

On je tokom svjedočenja objasnio da je inače mirne naravi, ali da se voli šaliti, te da je u tom kontekstu nastao i sporni tekst, a koji, kako tvrdi Macura, obiluje frazama iz humorističnih serija i filmova, poput "Crnog Gruje" i "Radovana trećeg".

Macura, po zanimanju zubni tehničar, ispričao je pred Sudskim vijećem i svoju životnu priču o izbjeglištvu, brizi o roditeljima, teškim finanijskim uslovima zbog kojih nije mogao da završi studije i drugo.

Prema optužnici koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo RS, Macura je 8. decembra 2016. godine sa svog profila na Instagramu uputio prijetnju terorističkim napadom sa 150 kilograma eksploziva C4 u centru Banje Luke u vrijeme održavanja manifestacije "Zimzograd".

- Većini omladine mojih godina se ne sviđa manifestacija "Zimzograd", koja se organizuje u centru Banje Luke. Komentari su bili pozitivni. Nije mi bila namjera da nekoga povrijedim ili uplašim – istakao je Macura.

Macura je u spornoj poruci iz 2016. godine napisao:

"Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova itd., a i nije da ih nema, imali korist od sljedećeg. Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru "Zimzograd"a. Bez problema mogu natovariti na sebe 150 kilograma C4, bez da iko posumnja, a kada postignem potrebno ubrzanje, niko me ne zaustavlja. Vjerujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko- Royal Plaza, umro sam presretan. A zašto to radim?! Riječima pjesnika: moja žrtva u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivaćete mi se za cca 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakija. Primitivizma bl. gazda, droljetina i svih ostalih piz…. Po meni će se zvati škole, ustanove, javna dobra. Djeci ćete davati moja imena i terati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.