open-navfaktor-logo
search
Uložen sporazum
Optuženi za ubistvo monaha u Šipovu priznao krivicu, pristao na 18 godina zatvora
Dragan Ševo (41) optuženi za ubistvo monaha Stefana Ačića u decembru 2020. godine u manastiru Glogovac kod Šipova, sklopio je sporazum o priznanju krivice sa Okružnim javnim tužilaštvom Banja Luka.
09.07.2021. u 12:34
get url
text
get url
text

Okružni sud u Banjoj Luci još nije razmotrio sporazum, jer je današnji glavni pretres odgođen, a kako saznajemo, Ševo je pristao na 18 godina zatvora.

Njemu je danas trebalo početi suđenje za ovo krivično djelo, ali je odgođeno jer zamjenik njegovog branioca, koji je iznenada morao otkazati dolazak na ročište, nije imao punomoć.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović objasnio je da nema uslova za održavanje ročišta, ali je nagovijestio da je uložen sporazum o priznanju krivice, koji će najvjerovatnije biti razmotren 15. jula.

Ševo je ranije negirao krivnju u Okružnom sudu Banja Luka.

Optužnicu protiv njega podiglo je Okružno javno tužilaštvo, a na teret mu se stavlja teško ubistvo počinjeno iz koristoljublja. Za ovo djelo zaprijećena je kazna od najmanje 10 godina ili dugotrajni zatvor.

Prema navodima optužnice, Ševo je 7. decembra prošle godine oko 18.30 sati došao u konak manastira u mjestu Babići u namjeri da od monaha, kojeg je poznavao od ranije, zatraži novac na zajam. Do sela ga je automobilom ”"renault kangoo" dovezao N. P.

Tokom boravka u prizemlju konaka, Ševo je sa oštećenim sjedio za stolom na kojem se nalazila kesa sa novcem, te zatražio da mu pozajmi određeni iznos.

Kada je monah to odbio, optuženi je, u nameri da ga ubije i prisvoji novac, ustao od stola, te otišao do kuhinje. U optužnici se ističe da je žrtvi potom prišao s leđa vadeći iz džepa preklopni nož, sa zelenom drškom i oštrice dužine osam centimetara.

- U trenutku kada je monah krenuo da ustane od stola, Ševo mu je zadao dva uboda nožem u desnu stranu grudnog koša. Potom je sa stola ukrao kesu u kojoj se nalazio novac u kovanicama u iznosu ne manjem od 566 КM, 59 eura, 37 kuna i 10 dinara - navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Ševo od ranjenog monaha zahtijevao još novca, pa su otišli u sobu na spratu konaka, odakle je uzeo još 510 КM i 110 eura.

- Sa ukradenim novcem u iznosu od oko 1.300 КM optuženi je napustio konak manastira, da bi prilikom izlaska iz sobe u kojoj se nalazio ranjeni monah, s vanjske strane ključem zaključao vrata i ključ ponio sa sobom. Usljed masivnog iskrvarenja, oštećeni je preminuo u 20.15 sati - navodi se u optužnici.

Ševo je uhapšen dva dana nakon zločina u jednom banjalučkom motelu, a neposredno prije hapšenja je sam sebe izrezao nožem. Ranije tokom istrage je priznao ubistvo, tvrdeći da nije imao namjeru da ubije monaha već da ga "zaplaši".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.