Optuženom za ubistvo Miloša Droce produžen pritvor za još dva mjeseca

Objavljeno: 13.09.17 u 12:09 Autor: B. P.

Osnovni sud u Brčkom ponovo je produžio pritvor Goranu Ristiću optuženom za ubistvo mladića Miloša Droce, koje je počinjeno u maju 2015. godine.

Mjesto ubistva, FOTO: ARHIV
Mjesto ubistva, FOTO: ARHIV

Pritvor Ristiću za dva mjeseca produžen je zbog opasnosti od bjekstva, kao i u slučaju njegovog saučesnika Mirka Bosnića, kojem je pritvor iz istih razloga ranije produžen.

Tužilaštvo Brčko distrikta tereti Bosnića i Ristića da su 23. maja 2015. godine u brčanskom naselju Grčica upotrebom noževa ubili tada 23-godišnjeg Drocu.

- Njima je stavljeno na teret da su podmuklo ubistvo ovog mladića počinili nanošenjem dubokih ubodnih rana u predjelu vrata, leđa i nadlaktice. Na odvojenim pretresima Tužilaštvo je u oba slučaja neposredno izvelo blizu 400 materijalnih dokaza, te je saslušalo preko 20 svjedoka, kao i veći broj vještaka angažiranih iz područja više užih specijalnosti važnih za dokazni postupak - navode iz Tužilaštva.

Tužilaštvo je dokazivalo optužne navode prema kojima Droco tada nije bio u mogućnosti suprostaviti se Bosniću i Ristiću u položaju između njih dvojice u koji su ga doveli u namjeri da ga ubiju, a potom mu nanijeli 13 ubodnih i jednu reznu ranu usljed kojih je i nastupila njegova nasilna smrt.

Nepravasnažnom presudom Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, koju je kasnije ukinuo Apelacioni sud, Ristić je prvobitno bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina. U ponovljenom glavnom pretresu po optužnici protiv njega neće se ponovo izvoditi dokazi optužbe, pa je do kraja tog suđenja kao i glavnog pretresa prema optuženom Bosniću ostalo da se izvedu dokazi odbrane.

- Ristić je nakon ubistva vrlo brzo otkriven i uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru, dok je Bosnić piveden, pritvoren i izveden pred domaći sud nakon bjekstva i višemjesečnog skrivanja u susjednoj Republici Srbiji. Korištenjem svih raspoloživih instrumenata međunarodne pravne pomoći Tužilaštvo Brčko distrikta ga je uskoro pronašlo, a potom i ishodovalo njegovo izručenje BiH. Obojica su optuženi za krivično djelo ubistvo na svirep ili podmukao način za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora - kazali su u Tužilaštvu.