Tužilaštvo BiH

Optužnica protiv Predraga Lažetića za ratne zločine u Gacku

Objavljeno: 23.11.2018. u 13:46

Optuženi se tereti da je kao pripadnik paravojne formacije "Beli orlovi" a potpom VRS, počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, 1992. godine

​Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Predraga Lažetića (53), rođenog  u Gacku. Tereti ga se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik paravojne formacije "Beli orlovi", a kasnije VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te počinio ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Gacka, u junu 1992. godine.

Lažetić se tereti da je mučio, zlostavljao, nanosio ozljede i nečovječno postupao prema 11 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su bile nezakonito zatočene u objektu Samačkog hotela Termoelektrane Gacko.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije