open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Orepić u Sarajevu: Uskoro ogranak Nove politike u BiH
Ovdje nismo zbog prošlosti, ovdje smo zbog zajedničke budućnosti koja je cilj svima nama, rekao je Orepić
03.07.2019. u 15:31
get url
text

Zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i predsjednik novoutemeljene stranke 'Nova politika' Vlaho Orepić tokom posjete Bosni i Hercegovini susreo se danas u Sarajevu sa delegacijom Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH.

Nakon tog susreta novinarima je naglasio da je konstituirano koordinacijsko tijelo za konstituiranje 'Nove politike' u Bosni i Hercegovini koje će predvoditi Marinko Pejić, te dodao 'ubrzo ćemo doći do realizacije odnosno ustrojstva ogranka 'Nove politike' u Bosni i Hercegovini'.     

- Bez opterećenja ideološkog, moramo se baviti realnom životnom politikom. Ovdje nismo zbog prošlosti, ovdje smo zbog zajedničke budućnosti koja je cilj svima nama. Pozicija Nove politike je jasna, a to je cjelovitost Bosne i Hercegovine i potpuna suverenost i konstitutivnost odnosno jednakopravnost i Hrvata i Bošnjaka i Srba i svih ostalih koji žive na ovim prostorima s ciljem da se ostvari zajednički život koji će osigurati trajni mir - naglasio je.   

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH Marijo Pejić zadovoljan je zbog posjete Vlahe Orepića i ističe njegovu namjeru 'da se kao politički zvaničnik Republike Hrvatske u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine informira, na osnovu objektivnih činjenica, o situaciji u BiH, položaju hrvatskog naroda u BiH, ali bez ideoloških primjesa.'

- Naša domovina je Bosna i Hercegovina. To je naša domovina, u cijelosti na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine - naglasio je.

Podsjeća da se HNV još od 1994. godine 'ustrajno bori za cjelovitu, suverenu BiH, u kojoj će svaki građanin ostvarivati svoja pravo, pa tako i konstitutivni narodi Bosne i Hercegovine'. Ističe da Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina sjajno sarađuju u oblasti kulture, znanosti i drugim oblastima. Problem je, kaže, godinama samo u oblasti politike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.