Organizam se budi: Vrijeme je za magnezij

Objavljeno: 07.04.17 u 08:02

Nedostatak magnezija u našem organizmu može uzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe, stoga ga trebamo uzimati u dovoljnim količinama, a to ćemo najbolje postići ukoliko jedemo zdrave namirnice poput špinata, blitve i bijelih sjemenki.

Namirnice koje trebamo prakticirati u prehrani
Namirnice koje trebamo prakticirati u prehrani

Magnezij je jedan od najčešćih minerala na Zemlji, ali i jedan od pet najčešćih minerala u organizmu. Oko polovine se nalazi u kostima. Iako ga ima svugdje, najčešće imamo nedostatak magnezija u organizmu, a da to i ne znamo. Glavni razlog je neadekvatna prehrana siromašna mineralima, ali pravo je vrijeme da počnete uzimati više ovog minerala, prvenstveno kroz hranu.

Optimalna doza

Više od 300 različitih hemijskih reakcija u našem organizmu zahtijeva optimalnu dozu magnezija. Velike količine ovog minerala nalaze se u mekom tkivu mozga i srca koji bez njega ne bi mogli ni funkcionirati. Magnezij služi za regulaciju tjelesne temperature i detoksikaciju cijelog organizma. Njegove glavne funkcije su također: regulacija krvnog pritiska, sprečava osteoporozu, štiti od srčanih oboljenja, ublažava simptome dijabetesa, smanjuje depresiju i anksioznost, jača kosti, učestvuje u stvaranju proteina, pomaže u mršavljenju, potiče cirkulaciju, te liječi nesanicu i regulira san.

Manjak ovog minerala može stvoriti brojne zdravstvene probleme. Zbog načina na koji djeluje s kalcijem, nedostatak magnezija može izazvati osteoporozu i slabljenje kostiju. Također, ovaj mineral pomaže u sprečavanju srčanih oboljenja i srčanog udara. Osobe koje su umrle od iznenadnog srčanog udara patile su upravo od njegovog nedostatka.

Lista namirnica

Zbog njegovog deficita, moguć je i razvoj kamenja u bubrezima, jer magnezij pomaže da se kalcij razlaže u urinu. Također, posljedice koje uzrokuju nedostatak magnezija u našem organizmu jesu PMS, povišeni krvni pritisak, menstrualni grčevi, nesanica i rak. Ginekolozi redovno sugeriraju budućim majkama koliko je važan magnezij u trudnoći te se stoga često preporučuje i u obliku šumećih tableta.

Ukoliko se pitate u kojoj hrani ima više magnezija, nudimo vam listu u kojoj se nalazi top 10 namirnica koje sadrže ovaj dragocjeni mineral:

Špinat, blitva, bijele sjemenke (susam), jogurt ili kefir, bademi, crni grah, avokado, smokve, crna čokolada, banana.