open-navfaktor-logo
search
Jasan stav
Organizatori LGBTIQ povorke: Izvještaji hrvatskih medija o IZBiH su huškački
Huremović je izjavila da je Islamska zajednica u BiH uputila javno saopćenje u kojem je upozorila građane da nije dopušteno bilo kakvo nasilje tokom Povorke ponosa u nedjelju
07.09.2019. u 16:40
get url
text

Članica Organizacionog odbora prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa Lejla Huremović demantirala je da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini "huška" građane na sutrašnju povorku u Sarajevu, kako su u subotu objavili mediji iz regiona i zemlje.

Hrvatska informativna novinska agencija (HINA) donijela je tekst pod naslovom "Islamska zajednica pozvala na bojkot homoseksualne parade u Sarajevu, Katolička crkva na suzdržanost od nasilja", dok se u tekstu prikriva informacija da i jedna i druga religijska zajednica upozoravaju vjernike da se, prema religijskim shvatanjima, homoseksualnost smatra grijehom, ali istovremeno i iz Islamske zajednice i Katoličke ckrve građane upozoravaju da bi također bi grijeh i počiniti nasilje nad osobama homoseksualne orjentacije.

Huremović je za Novinska agenciju Patria izjavila da je Islamska zajednica u BiH uputila javno saopćenje u kojem je upozorila građane da nije dopušteno bilo kakvo nasilje tokom Povorke ponosa u nedjelju.

- Jasno je kakav stav generalno religijske zajednice imaju, ali je Islamska zajednica eksplicitno poručila da bilo kakvo nasilje nije dopustivo - izjavila je Huremović.

Komentarišići prvu bosanskohercegovačku Povorku ponosa Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini saopćilo je da islam afirmira brak i porodicu, potiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva, da se homoseksualnost u izvorima islama kvalificira velikim grijehom te da se vjernici pozivaju da mu se ne približavaju.

S druge strane, u istom saopćenju Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH upozorava da nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku na osnovu njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije.

Skoro jednake stavove u petak je iznio i glavni urednik Katoličkog tjednika Josip Vajdner u tekstu "Šta Katolička Crkva može reći o Paradi?".

- To što su objavili neki mediji u vezi Islamske zajednice i Povorke ponosa je čisto huškanje i ozbiljno mogu ugroziti bezbjednost, te pozivamo medije u regionu da profesionalno i etički izvještavaju - rekla je Huremović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.