open-navfaktor-logo
search
Drugi put u Sarajevu?
Organizatori Povorke ponosa podnijeli prijavu za 23. august, slijede sastanci sa policijom
Povorka ponosa, koja bi se drugi put organizirala u Sarajevu, zakazana je za 23. august, a cilj organizatora je da se doprinese boljem položaju LGBTIQ osoba u društvu.
30.06.2020. u 20:19
get url
text

Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora, ističe da je prijava podnijeta istog dana kada su u javnost pustili informaciju o održavanju.

- Smatramo da je neopodno kontitnuirano održavanje povorke jer je život LGBTIQ osoba u BiH još preplavljen konstantnom diskriminacijom, predrasudama i nasiljem. Mi u državi nemamo ni jedno sigurno javno mjesto, a inistitucionalna diskriminacija nam otežava pristup zdravstvu, obrazovanju i generalno uslugama. Nerazumijevanje koje dobijamo od naših porodica i sugrađana/ki nas ograničava da slobodno i autentično živimo – kaže Huremović.

Prošle godine ovaj događaj je prošao bez incidenata. I ove godine organizatori očekuju veliku podršku.

- Budući da je prošlogodišnja povorka pokazala veliku zainteresovanost, te je pokazala da se možemo ujediniti i zajedno kroz povorku boriti za prava svih marginalizovanih grupa, očekujemo veliki broj naših sugrađana/ki. Podrška nam je veoma važna, budući da, zbog straha od autovanja, mnoge LGBTIQ osobe još ne mogu izaći na ulicu. Rutu, kao i sve ostale tehničke detalje, pustit ćemo u javnost u augustu, shodno generalno sigurnosnim uputama te sigurnosnim uputama u vezi s pandemijom. Mi se kroz povorku ponosa borimo za bolje bosanskohercegovačko društvo, koje će biti oslobođeno od diskriminacije, marginalizacije i nasilja svih ljudi. Te s tim u vezi, prije svega, očekujemo da će nam se pridružiti naši sugrađani/ke i da će nam pružiti podršku. Što se tiče regije i Evrope, shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, vidjet ćemo. Svi i sve su dobrodošli/e, ali ovim putem zaista skrećemo pažnju na naše sugrađane/ke i na podršku koju očekujemo od njih - kaže članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Kontaktirali smo i portparol MUP-a KS Mirzu Hadžiabdića.

- Jučer je podnsena prijava od strane organizatora za odžavanje. U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, ali i svim naredbama, odnosno preporukama kriznih štabova koje se odnose na sprečavanje širenja pandemije koronavirusa, bit će održani radni sastanci predstavnika Uprave policije i organizatorima. Na istim će biti definisano sve ono što je neophodno iz zakonskog ugla da se ispune uvjeti za održavnje ili neodržavanje skupa. Mora se definisati da li su ispunjeni svi uvjeti da se odobri ili eventualno ne odobri bosanskohercegovačka povorka ponosa – kaže Hadžiabdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.