open-navfaktor-logo
search
Peking
Organizatori ZOI rješavaju pritužbe na uvjete izolacije pozitivnih na COVID
Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu saopćili su da rješavaju pritužbe na uvjete izolacije za sportiste koji su pozitivni na koronavirus i rade na tome da imaju čiste sobe, bolju hranu i pristup opremi za trening i internetu.
06.02.2022. u 11:56
get url
text

- To su stvari koje moramo riješiti. To je dužnost. To je odgovornost. Moramo biti sigurni da su očekivanja ispunjena - rekao je izvršni direktor olimpijskih igara pri Međunarodnom olimpijskom odboru Christophe Dubi.

U nedjelju je rekao da će organizatori raditi na tome da osiguraju da "sve bude savršeno" za sportiste koji čekaju da budu pušteni, prenosi Anadolu Agency (AA).

Han Zirong iz Organizacionog odbora također je napomenuo da će sportisti koji su pozitivni na koronavirus sada moći naručiti hranu iz Olimpijskog sela.

Kao dio napora Kine da spriječi širenje virusa tokom Igara, svi u takozvanom olimpijskom balonu moraju svakodnevno raditi PCR testove. Oni za koje je potvrđeno da su pozitivni idu u izolacionu ustanovu dok ne prođe period izolacije.

Dubijevi komentari uslijedili su nakon pritužbi na hotele u kojima su sportisti u izolaciji.

Njemačka delegacija nazvala je situaciju "nerazumnom" i rekla da bi sobe trebale biti veće i čistije nakon što je Eric Frenzel, trostruki osvajač zlatne medalje u nordijskoj kombinaciji, bio pozitivan.

Ruska biatlonka Valerija Vasnjecova rekla je da nije mogla da izdrži većinu hrane koju je dobila i da je preživjela uglavnom na nekoliko komada tjestenine.

Organizatori kažu da su do sada 363 osobe unutar olimpijskog balona bile pozitivne na COVID-19. Pored sportista, broj uključuje medije i službenike tima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.