open-navfaktor-logo
search
Angažovan helikopter
Oružane snage BiH iz zraka gase požare kod Konjica i Mostara
Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas je nastavio gasiti požar kod Mostara, nakon čega je upućen na požarište kod Konjica.
12.04.2020. u 16:08
get url
text

 

 

Posada helikoptera UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OS BiH, jutros od 08.30 sati nastavila je gasiti požar u zoni Livča kod Mostara.

Nakon jednog sata letenja izbacili su pet vedara vode te se vratili na mostarski aerodrom Ortiješ za dopunu goriva. Pri obavljanju prve zadaće, primili su hitan poziv od Civilne zaštite Konjica radi pomoći u gašenju požara kod Kostajnice, u konjičkoj općini.

U 10:30 sati helikopter je uzletio na izvršenje ove nove zadaće. Za dva sata letenja izbačeno je 16 vedara vode na požarište. U popodnevnim satima nastavlja se s gašenjem požara na prvobitnoj lokaciji u općini Mostar.

Pripadnici 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH iz kasarne Rajlovac, tokom pandemije COVID-19, helikopterima UH-1H iz zraka su gasili požare kod Drvara 19. marta, kod Tuzle 8. aprila te istoga dana drugim helikopterom na području općine Prozor, gdje su nastavili gašenje 9. i 10. aprila.

Na području Mostara gase od petka 10. aprila. Svi letovi provode se uz sve potrebne sigurnosne mjere u vrijeme pandemije COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.