open-navfaktor-logo
search
Koridor Vc
Osiguran novac za gradnju tri dionice
Najveći dio novca bit će iskorišten za dionicu Poprikuše – Nemila, najskupljoj dionici na cijelom Koridoru Vc
20.09.2018. u 21:57
get url
text

Do kraja ove godine broj gradilišta na Koridoru Vc uskoro bi trebao biti povećan. Uskoro bi trebale biti otvorene ponude za izgradnju dionice Vranduk-Ponirak, čija je gradnja vrijedna 50 miliona eura, a novac je osiguran od OPEC-ovog fonda za međunarodni razvoj (OFID). Ocjenjivanje ponuda i izbor najboljeg ponuđača trebali bi trajati dodatnih mjesec dana, a sama gradnja bi trebala početi do kraja ove godine.

Međutim, to će u narednom periodu, po svemu sudeći, biti i jedino novootvoreno gradilište na Koridoru Vc, jer "papirologija" za ostale dionice još uvijek nije završena, a za neke od dionica nije ni počela izrada glavnih projekata.

Nedavno je potpisan i ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditu vrijednom 180 miliona eura. Ovaj novac će biti iskorišten za gradnju tri dionice, i to Poprikuše – Nemila, tunla Ivan, te Mostar Jug – Kvanj.

Najveći dio novca bit će iskorišten za dionicu Poprikuše – Nemila, čija bi izgradnja ukupno trebala koštati 185 miliona eura i radi se o najskupljoj dionici na cijelom Koridoru Vc. Razlog za to je konfiguracija terena zbog koje će se ova dionica gotovo u cijelosti sastojati od objekata, tunela i mostova, dok će otvorene trase biti jako malo.

Za ovu dionicu, kao i za tunel Ivan već je raspisan pretkvalifikacioni natječaj, dok će tender za Mostar Jug – Kvanj biti raspisan tek naredne godine. Razlog za to je što za ovu dionicu još  nije završena potrebna dokumentacija, odnosno prije tendera je potrebno uraditi okolinsku i socijalnu studiju.

Osim toga, ni za ovu, kao ni za dionicu Poprikuše - Nemila nije izrađen glavni projekat.

Nedostajući novac za izgradnju ove tri dionice, kako saznajemo, bit će osiguran od Evropske investicione banke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.