open-navfaktor-logo
search
Potpisan sporazum
Osigurano 690 hiljada maraka za dva kapitalna projekta u Novom Sarajevu
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč i direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić u zgradi Vlade KS potpisali su Sporazum o sufinansiranju projekata iz budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu od namjenskih sredstava - vodne naknade na području Općine Novo Sarajevo.
08.05.2020. u 13:06
get url
text

Sporazum je sačinjen na osnovu Programa utroška finansijskih sredstava za regulaciju riječnih korita i zaštitu od poplava vodosnabdijevanje i odvodnju otpadnih voda na području Kantona Sarajevo za 2020.godinu, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo.

Radi se o sufinansiranju dva kapitalna projekata Općine Novo Sarajevo i to izgradnji vodovodne mreže u dijelu ulica Ruđera Boškovića i Humska, te nastavak projekta izgradnji separatne kanalizacione mreže u ulici Fra Matije Divkovića u vrijednosti od 690.000 maraka.

Radovi na izradnji separatne kanalizacione mreže u ulici Fra Matije Divkovića su počeli i do sada je izvršena rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže u dijelu ulice Drinska u dužini od oko 160 metara. Trasa nove separatne kanalizacione mreže na ovom lokalitetu je dužine oko 660 metara i 330 metara novog uslovljenog vodovodnog cjevovoda. Ovim projektom bit će položeno ukupno oko 1,5 kilometar novih cjevovoda prečnika DN 100, 300, 400 i 500. Izvođač radova je firma Harysko d.o.o. Sarajevo.

KJKP Vodovod i Kanalizacija izvršit će priključenje objekata na uličnu kanalizacionu i vodovodnu mrežu, a predviđeno je izvođenje 63 kišna i 63 fekalna priključka na kanalizacionu mrežu, te 50 priključaka na vodovodnu mrežu. Po okončanju navedenih radova Općina će finansirati i asfaltiranje ulice Fra Matije Divkovića. Projekat izgradnjie separatne kanalizacione mreže u ulici Fra Matije Divkovića dio je Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine, a ukupna vrijednost projekta je 900.000 KM.

Drugi kapitalni projekat koji će se sufinanirati ovim Sporazumom je rekonstrukcija vodovodne mreže u dijelu ulice Humska i Ruđera Boškovića.

Ugradit će se 190 metara vodovodne mreže u ulici Humska i oko 90 metara u ulici Ruđera Boškovića. 

Radi se o projektu koji će riješiti dugogodišnji problem vodosnabdijevanja u centralnom dijelu naselja Pofalići, čime će biti omogućeno kvalitetnije snabdjevanje svakog potrošača na teritoriji ove prostorne cjeline. Postojeći distribucioni cjevovodi s kojim se snabdjeva veći dio naselja Pofalići, bit će u okviru ovog rješenja upotpunjeni novim vodovima, koji će, između ostalog, imati ulogu transporta vode za predmetno šire područje ovog naselja. Po završetku rekonstrukcije vodovodne mreže izvršit će se i asfaltiranje saobraćajnice, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.