open-navfaktor-logo
search
Istina za Goražde
Oslobađajuća presuda Ahmetu Sejdiću puna je satisfakcija svim borcima
Oslobađajuća presuda Ahmetu Sejdiću puna je satisfakcija svim borcima, govori da je pravda dostižna i da se ljaga ne može bacati na časne starješine i pripadnike Armije RBiH, jedine legitimne vojne formacije u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata.
10.02.2020. u 15:50
get url
text

Poručeno je to sa današnje pres-konferencije Koordinacije boračkih udruženja i Fondacije "Istina za Goražde".

Kako je kazao predsjednik Fondacije "Istina za Goražde" Kasim Brdar, presuda Ahmetu Sejdiću je potvrdila njegovo časno i plemenito djelovanje tokom borbe protiv neprijatelja.

- Potvrđeno je to i tokom četiri godine dugog sudskog postupka kroz koji su svjedoci srpske nacionalnosti govorili o njegovoj komandnoj odgovornosti uz puno poštivanje ženevskih konvencija i pravila ratovanja. Nije se desio niti jedan detalj i sporna odluka koja je mogla da promijeni tok suđenja, čime bi se nanijela šteta i okaljao obraz i ugled komandanta Sejdića ali i svih branilaca Goražda - kazao je Brdar.

Iako sretni zbog oslobađajuće presude, u Koordinaciji boračkih udruženja i Fondaciji "Istina za Goražde" naglasili su da su istovremeno i ogorčeni zbog ranijih presuda kojima su njihovim saborcima izrečene kazne u ukupnom trajanju od 89 godina, te se pitaju "da li država koju su branili sada brani njihovo dostojanstvo pravdom ili olako prodaje svoje branioce".

- Svakom se poštenom borcu nameće pitanje da li su branioci Goražda prodani, izdani. Ko je bio žrtva a ko agresor, jer za 2.150 boraca, više od 2000 civila, djece koja su ubijena u ovom gradu, do danas niko nije odgovarao. I dalje tražimo i zahtijevamo hitno djelovanje nadležnih institucija da konačno počnu podizati optužnice i voditi postupke protiv onih koji su činili teške zločine za vrijeme agresije na BiH i grad Goražde - poručili su predstavnici Fondacije "Istina za Goražde" i Koordinacije boračkih udruženja.

Izrazili su nadu da će konačno svi koji su počinili zločine na ovim prostorima stati pred lice pravde i odgovarati za počinjena djela.

Na pres-konferenciji obratio se i ratni komandant Prve slavne višegradske brigade i heroj odbrane Goražda Ahmet Sejdić kojeg je Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno oslobodilo svih optužbi za ratni zločin. Kazao je da se u Goraždu osjeća puno slobodnije nego drugdje.

- Slobodan čovjek je čovjek koji u svojoj glavi razduži sve što mu ne pripada. Meni nisu pripadali niti će mi pripadati zločini, i ja ih ne želim nikome, ne želim nikoga ni gledati ni sresti ko ih čini i ko ih osmišlja. Hvala Bogu, ja sam u istini i snažniji nego što sam bio, malo stariji možda, jer se brže stari u ovom vremenu. Ja kao pojedinac sam manje bitan od onoga šta je poruka za sve koji su branili ovaj kraj, za Armiju RBiH, za rukovodstva i vlast u tom vremenu. Mi smo gledali da ostanemo čista obraza, a pojedinci koji su napravili neke sadržaje i ako su ih napravili uvijek moraju bit spremni da odgovaraju za njih - kazao je Sejdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.