- Api-komore se koriste za pluća i za druge bolesti te mi se pojavio problem kako pomoći ljudima zimi, kada api-komore ne rade. Saznao sam da guščije salo pomaže i da u potpunosti može zamijeniti proizvode koji se koriste za ozdravljenje. Krenuo sam sa dvadeset gusaka, sada ih imam od 100 do 300 – priča Hašimović koji se bavi i sakupljanjem ljekovitog bilja.

Za guske je napravio štalu, imaju potok u blizini, a napravio im je i bazen jer se stalno kupaju i čiste.

- Guska je nepravedno i neprirodno zapostavljena. Nekada je u Posavini svako domaćinstvo imalo guske. Zbog sala i perja, a manje zbog mesa. Nema ih, a nema više ni tih domaćinstava. Mislim da sam u Federaciji prvi proizvođač gusaka – kaže Hašimović.

Pojašnjava kako se guske hrane prirodno, jedu travu i biljojedi su. Kaže da guske moraju imati dosta vode, te da postižu težinu od tri do pet kilograma. Ističe da iako su guske i pčele u blizini, jedne drugima ne smetaju.

Kaže da omladina nema povjerenja u ovu vrstu biznisa.

- Ovo može biti dobar biznis. Salo njeno je 200 maraka, plus perje, plus meso, pustim ujutro i nemaš nikakve obaveze oko njih. Odu u šumu i vrate se. Ne boje se ničega, imaju oštar kljun – pojašnjava Hašimović.