open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Osmanović: Dobre poruke Plenkovića i jako štetne poruke Čavare
Izjava premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića data u Briselu, na samitu lidera EPP-a, u kojoj je Milorad Dodik jasno prepoznat kao uzrok krize i destabilizacije u Bosni i Hercegovini, predstavlja jako važnu i dobru političku poruku, u ovom trenutku, smatra potpredsjednik SDA i šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović.
22.10.2021. u 16:30
get url
text

VEZANI TEKST - Plenković iz Brisela: Upozorio sam na stanje u BiH, prije svega na Dodikovo djelovanje

Kako ističe, bilo bi jako dobro da se zvanični Zagreb, na liniji ovih političkih izjava, priključi progresivnim političkim krugovima u Washingtonu i Briselu, koji ovih dana pozivaju na čvrstu reakciju međunarodne zajednice prema Dodiku, što bi uključivalo i sankcije, jer očigledno je da upozorenja više nisu dovoljna. U pitanju je mir u Bosni i Hercegovini.

- Nažalost, u istom trenutku, iz krugova Hrvatske demokratske zajednice BiH čujemo sasvim suprotne ocjene od Plenkovićevih. Najprije je Božo Ljubić pokazao visok stepen razmijevanja za Dodika, a proteklih dana i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji se otvoreno stavio u ulogu advokata Milorada Dodika, pokušavajući da ga oslobodi odgovornosti za krizu. U trenutku kada se otvara prostor za osnaživanje bošnjačko-hrvatskih odnosa, kako bi se poslala nedvosmislena poruka Dodiku koji nasrće na Dejtonski sporazum, Čavarine izjave prave neprocjenjivu štetu odnosima između Bošnjaka i Hrvata, te produbljuju nepovjerenje. Umjesto saradnje Bošnjaka i Hrvata, Čavari je očigledno važnije da pruži uže spasa jednom političkom davljeniku - navodi Osmanović. 

Čvrsto sam uvjeren, ističe Osmanović, da je HDZ BiH, ugledajući se na Plenkovića, osuđivao Dodikovu destruktivnu politiku u presudnim trenucima, umjesto što se redovno svsrtavao na njegovu stranu, da bi bošnjačko-hrvatski odnosi bili znatno zdraviji.

- U svakom slučaju, vjerujem da šansa za to još uvijek postoji, samo je pitanje šta je preče HDZ-u BiH – država Bosna i Hercegovina ili Dodik - navodi Osmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.