open-navfaktor-logo
search
"Dobro ga poznajem"
Osmanović poručio Dodiku: Ovo je Sarajevo, a ne Laktaši
On je rekao da je s Dodikom dugo radio i da dobro poznaje njegove "političke finese"
04.09.2019. u 12:41
get url
text

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da je član državnog Predsjedništva Milorad Dodik mislio da će neke stvari brzo pospremiti kada dođe u Sarajevo i "preko koljena ih prelomiti".

On je rekao da je s Dodikom dugo radio i da dobro poznaje njegove "političke finese". Poručio je da je "ovo Sarajevo, a ne Laktaši" te da se "zakoni poštuju".

- U ovom periodu u kojem je zacrtan nije se uspjelo doći do novog saziva Vijeća ministara, ali ne znači da poslije 5. septembra neće. Ne treba stavljati ultimatume i ne treba prijetiti. Milorad Dodik očigledno je mislio da će neke stvari brzo pospremiti kada dođe u Sarajevo. Ja sam s Dodikom radio više od deset godina i vrlo dobro poznajem njegove političke finese - rekao je Osmanović.

Smatra da je Dodik mislio da će preko koljena prelomiti neke stvari u Predsjedništvu i Vijeću ministara i nametnuti svoj ritam rada: nepoštivanje Ustava i politička dominacija i želja da entitet stavi iznad države.

- No, mora biti svjestan da je ovo Sarajevo, nisu Laktaši, i da se poštuju zakoni. On je nažalost to sve uspio u Banjoj Luci. Nemate nezavisno pravosuđe i policiju, ni nezavisne medije, sve je to pod kontrolom lidera SNSD-a. On je mislio da će to uraditi i u glavnom gradu. Pokazalo se da ima ozbiljnih političara i ozbiljnih institucija koji žele sačuvati ustavno-pravni poredak - kazao je on.

Osmanović je naglasio da ANP ne znači članstvo u NATO-u uz komparaciju sa stanjem u Sjevernoj Makedoniji.

- Milorad Dodik je previše dao značaja ANP-u, to ne znači članstvo u NATO-u. To je nešto na što se Bosna i Hercegovina obavezala. ANP je nastavak saradnje. Sjeverna Makedonija je 17 godina slala ANP pa je tek onda postala članica. Dao je teške izjave, izjave u pravcu kršenja Dejtonskog sporazuma. Svaki potez koji povuče neće biti lagan. Ili da se vrati na kolosijek poštivanja zakona ili da krene u pravcu da Narodna skupština povlači poteze, ali onda dolazi u sukob s institucijama BiH i međunarodnom zajednicom - rekao je Osmanović za N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.