Osmanović primio predstavnike Specijalne olimpijade BiH

Objavljeno: 18.04.17 u 14:22

Ministar civilnih poslova (MCP) Bosne i Hercegovine Adil Osmanović primio je predstavnike Specijalne olimpijade BiH, takmičare osvajače medalja na Zimskim olimpijskim igrama koje su prošlog mjeseca održane u Austriji i članove njihovog stručnog štaba.

 

FOTO: Ministarstvo civilnih poslova BiH
FOTO: Ministarstvo civilnih poslova BiH

Predstavnici Specijalne olimpijade BiH informirali su Osmanovića da je na Zimskim olimpijskim igrama nastupilo više od 3.000 sportista iz 117 zemalja.

- Naši sportisti takmičili su se u alpskom i nordijskom skijanju, a osvojili su 14 medalja, od čega pet zlatnih, tri srebrene i šest bronzanih. Olimpijski pobjednici postali su Edna Šunjić i Andrija Radoš u alpskom skijanju, Kristina Klačar i Edita Dikonja u nordijskom trčanju - rekla je izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić Selimović.

Osmanović je čestitao na velikom uspjehu i naglasio da Ministarstvo civilnih poslova prepoznaje rad koji je uložen u sportske domete osoba sa invaliditetom.

- Svjesni značaja koji sport ima za ovu kategoriju stanovništva, nastojimo da Specijalnu olimpijadu BiH u svim propisima stavimo u isti rang sa ostalim krovnim sportskim organizacijama. Nadamo se da će sve ovo rezultirati i mogućnostima za finansijsku podršku vašem radu - rekao je.

Predstavnici stručnog štaba Specijalne olimpijade BiH Asim Topalović i Aid Ahmetović istakli da se kroz sport najuspješnje provodi inkluzija, što ima nemjerljiv uticaj na status djece s kojima rade u zajednici.

- Naša želja je da djecu s invaliditetom uključimo u redovna sportska takmičenja, kako bi popravljali njihove sportske rezultate, ali i što efikasnije ih uključili u sve životne tokove - rekao je trener Milenko Vujinović.

Zimske olimpijske igre za osobe s invaliditetom su u svijetu drugi po veličini sportski događaj, odmah nakon Olimpijskih igara. Predstavnici Specijalne olimpijade BiH informirali su ministra Osmanovića i o želji da Bosna i Hercegovina u budućnosti bude domaćin takvog sportskog događaja, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.