open-navfaktor-logo
search
Korektor BiH
Osmanović za Faktor: Potrebno nam je više rada ali i podrške
Najefikasniji igrač naše selekcije nada se da on i njegovi saigrači ovoga puta mogu pružiti bolji otpor favorizovanim Austrijancima
03.06.2019. u 22:21
get url
text

Odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u nedjelju je upisala prvu pobjedu poslije devet godina. Izabranici selektora Edina Bakovića u meču prvog kola Srebrene lige s 3:1 u setovim savladali su Mađarsku i tako im se revanširali za poraz iz prvog kola.

Prvo ime naše selekcije u oba meča s Mađarima bio je ljevoruki korektor Adi Osmanović, a u nedjelju je s 22 osvojena briljirao na utakmici u Kaknju.

Prođe devet godina

- Zabilježili smo prvu pobjedu nakon devet godina. Sve što mogu reći tim povodom da sam jako sretan zbog toga, uostalom kao i ostatak ekipe zajedno sa stručnim štabom - kazao je na početku razgovora za Faktor 206 centimetara visoki Adi Osmanović, koji je protekle sezone igrao za italijanskog drugoligaša Tuscaniju.

Pobjeda nad Mađarskom došla je kao svojevrsna nagrada Odbojkaškom savezu BiH koji je napokon, poslije pet godina, opet odlučio okupiti mušku seniorsku reprezentaciju naše zemlje.

- Mnogo vremena je prošlo od posljednjeg okupljanja reprezentacije ali uspjeli zabilježiti pobjedu. Mislim da je u budućnosti potrebno još više rada, ali svi smo tokom priprema nastojali raditi maksimalno, no uspjeli smo upisati trijumf - naglasio je Osmanović.

Sjajni 24-godišnji korektor trebao bi biti predvodnik vala igrača koji će biti nosioci igre našeg nacionalnog tima.

- Plan selektora i Saveza bio je da se reprezentacija podmladi. S nama je par iskusnijih, ali osnova za budućnost bi trebali biti mlađi igrači. Cilj je da stvorimo dobar ambijent, da kroz Srebrenu ligu steknemo iskustvo za naredne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Ipak, od svega je najvažnije da smo počeli raditi - kaže bivši odbojkaš Ilijaša, sarajevske Bosne i brčanske Mladosti, te dodaje:

- Dobra je stvar da je reprezentacija formirana. Nadam se da će ona biti motiv za sve koji igraju domaću ligu, ali i za roditelje da svoju djecu šalju na treninge odbojkaških kluba jer je reprezentacija koja najbolje promoviše sport ali i državu.

Reprezentaciju BiH već u 9. juna očekuje gostovanje kod Austrije, koja je prilično uvjerljivo slavila u Kaknju. Najefikasniji igrač naše selekcije nada se da on i njegovi saigrači ovoga puta mogu pružiti bolji otpor favorizovanim Austrijancima koji su u trećem kolu poraženi u gostima od Grčke s 3:0.

- Uvjeren sam da možemo odigrati bolje nego u prvoj utakmici. Oni jesu kvalitetniji i to je rezultat njihove konstantnosti i rada u proteklim godinama, ali mislim da ćemo se adekvatno pripremiti za ono što nas očekuje, pogotovo jer smo ih sada bolje upoznali.

Osmanović se nada da će "novi početak" odbojkaške reprezentacije BiH zaustaviti trend da igrači iz naše države odlaze igrati za druge zemlje.

- Svaki profesionalac teži ka tome da jednog dana igra za svoju zemlju. Nadam se da će se ranija praksa promijeniti, no za to se mora povećati i ulaganje u sport - istakao je reprezentativac BiH, koji nije krio da mu je velika želja sa selekcijom svoje zemlje zaigrati na velikom takmičenju.

Adi je u prošloj sezoni nosi dres italijanskog drugoligaša Tuscanije, no u potrazi je za novim angažmanom.

- Zbog promjene pravila vezanih za broj stranaca u Italiji tražit ću novi klub. Nadam se iskreno da ću pronaći jednako kvalitetnu sredinu za igranje, možda i bolju - kazao je korektor bh. reprezentacije koji je trenutno skoncentrisan na obaveze u nacionalnom timu.

Najveći kritičar i savjetnik

Adi je u sretnoj vezi s odbojkašicom Slobode Elmom Karabegović, za koju kaže da mu je najveći kritičar, ali i podrška.

- Ne mogu reći da mi je djevojka samo kritičar, ona mi je i velika podrška, baš kao i moja porodica. Ipak, zna da me savjetuje ali i "ruži", a često i diskutujemo oko nekih mojih poteza tokom igre - otkrio nam je Osmanović uz smijeh na kraju razgovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.